Namijenjen studentima

Snimljen prvi film posvećen ženskim muslimanskim obredima

Kultura / Vjera | 30. 06. 2016. u 08:56 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Film "Bosanski ženski muslimanski obredi - učenje, recitiranje i podučavanje u Sarajevu" autorica Zilke Spahić-Šiljak i Catharin Raudvere namijenjen studentima povijesti antropologije, etnologije, religijskih i rodnih studija premijerno će biti prikazan 7. srpnja u Bošnjačkom institutu u Sarajevu.

Zilka Spahić-Šiljak za Fenu ističe da je motivacija za ovaj prvi film o ženskim muslimanskim obredima bila odavanje počasti damama sarajevske mevludske tradicije: hadži Aiša hanumi Fočakovki i Mediha hanumi Silajdžić koje više od četrdeset godina predvode obrede mevluda i tevhida i jedine su dvije žene danas sa završenom Medresom iz 1948. godine.

Zilka Spahić-Šiljak navodi da su muslimanski ženski obredi mevluda i tevhida stoljećima prisutni na prostorima Balkana i šire.

Kad je riječ o specifičnosti ovih obreda u Sarajevu, to je bogatstvo jezične, književne i vokalne tradicije koju su razvijale obrazovane žene tokom 20 stoljeća.

''Samo su u Sarajevu žene od 1933. pohađale žensku medresu (srednju školu) u kojoj su studirale vjerske i svjetovne znanosti. One su pored toga stjecale i vještine pripremanja repertoara na arapskom, turskom i bosanskom jeziku za ove posebne obrede. Njihova kreativnost kako u strukturi obreda, žanrovima i stilovima pjesama i spjevova tako i u cjelokupnom dekoru koji prati ove obrede, postala je prepoznatljiv dio sarajevskih mevluda i tevhida'', ističe Spahić-Šiljak.

Kopirati
Drag cursor here to close