Studio Perić najavljuje

Snimat će se film o Divi Grabovčevoj

Kultura / Film TV | 23. 07. 2017. u 21:20 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Toliko je pjesama otpjevano o njoj, kako onih po narodnoj predaji, tako i ovih modernijih, bila je inspiracija mnogim umjetnicima, no o njoj film nije snimljen. Ali, biti će. Studio Perić najavljuje početak snimanja filma o Divi Grabovčevoj.

Ideal djevojačke ljepote, vjernosti svojim idealima, Diva Grabovčeva, po legendi je živjela u 17. stoljeću u Rami, a mučenički je ubijena zbog odbijanja prosidbe razuzdanoga turskog mladića.
Postoji mnogo legendi o njoj, priča koje su se prenosile narodnom predajom, napisane su knjige, a uskoro ćemo imati i film.

Povodom početka ovoga projekta, portal Tomislavcity.com je razgovorao s bračnim parom Marom i Brankom Perić.

''Sa snimanja filma 'Hajduk Mijat Tomić' imamo odlična iskustva, kroz projekt je prošlo puno ljudi, posebno mladih ljudi. Puno stvari smo naučili, stekli radno iskustvo i nadamo se da će se to u Divi Grabovčevoj i pokazati. Film je u završnoj fazi, zadovoljni smo snimljenim i ostaje samo odraditi neke stvari u montaži i čekati datum premijere'', kažu Perići.

Ogovarajući otkud ideja za projekt 'Diva Grabovčeva', bračni par je odgovorio kako su imali dilemu čak i prije snimanja filma o Mijatu Tomiću. Tada je kaže odluka pala na Mijata, a sad kad su ga snimili, došao je red na Divu Grabovčevu.

''Scenaristica je Mara Perić, redatelj Brano Perić, a što se glumaca tiče, održat će se dva castinga, u Mostaru i Zagrebu pa će tamo biti donesena odluka o glumcima. Spomenut ćemo samo staroga suradnika Gorana Grgića koji će biti dio glumačke postave'', kažu vlasnici studia perić

Najavili su da je ovaj projekt velik i zahtjevan, dodajući da ovoga puta rade potpuno profesionalno i u suradnji smo s jednom od najpoznatijih hrvatskih producentskih kuća.

''U fazi smo potpisivanja ugovora i kada bude službeno, javnost će biti obaviještena. U dogovorima smo donijeli odluku da pokušamo napraviti najbolji film do sada snimljen na ovim prostorima. Hoćemo li uspjeti, ili ćemo poginuti pokušavajući, ostaje nam za vidjeti. Vremenski nismo ograničeni. Bitno je napraviti kvalitetno, od sad pa za pet godina. Vidjeli smo snimajući Hajduka da se vremenski nemoguće ograničiti jer se uvijek pojavi nešto što sami proces uspori. I u ovom slučaju, kao i kod Mijata, govorimo o stvarnim likovima i događajima, u pitanju su povijesni likovi'', pojašnjavaju.

Ovakvi filmovi, smatraju, predstavljaju veliki izazov. Veliku pozornost treba obratiti na autentičnost lokacija, kostimografije i svih sitnica koje mogu utjecati na kvalitetu filma. Masovne scene su također jedna specifična stvar kad su u pitanju filmovi koji se tiču povijesti. Pojašnjavajući tu tezu, rekli su kako je potrebno najmanje 50 ljudi da bi prikazali jednu manju bitku ili okršaj dvaju zaraćenih strana.

Nemoguće je izbjeći pitanje o financijama jer je riječ o zahtjevnim projektima koji iziskuju velike troškove. Kako dolazite do sredstava, upitali su novinari.

''Za snimanje Mijata smo se snalazili kako smo god znali, dok za Divu Grabovčevu postoji suradnja s velikom producentskom kućom iz Hrvatske te imamo razrađenu strategiju o financiranju, aplicirat ćemo na natječaje Hrvatskog audio-vizualnoga centra i Fondacije za kinematografiju BiH i naravno da će i sponzori biti jedan od kotačića u svemu ovome'', objasnili su.

Kažu kako datum početka snimanja nije određen, te da trebaju prvo završiti s potpisivanjem svih ugovora, odraditi castinge i tek onda će odrediti datum.

''Priliku će imati svi koji to žele, veliki broj statista će nam biti potreban i svi oni koji žele nastaviti surađivati imaju otvorena vrata'', pojasnili su iz Studija Perić, govoreći kako je njihov cilj za svaki novi projekt dignuti letvicu.

''Sad je prioritet Diva, a što će dalje biti ostaje nam za vidjeti. Možemo samo i ovom prilikom zahvaliti svima koji su na bilo koji način doprinijeli ostvarenju ovih ciljeva i pozvati sve one koji žele i mogu surađivati da se jave i da ćemo naći zajednički jezik i biti okupljeni oko jednoga zajedničkog cilja'', zaključili su.

Kopirati
Drag cursor here to close