analiza

Slika u slici: Otkriven portret ispod 'Mona Lise'

Kultura / Flash | 08. 12. 2015. u 09:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slika ispod "Mona Lise" otkrivena je ispod postojeće boje korištenjem refleksivne svjetlosne tehnologije, priopćio je francuski znanstvenik Pascal Cotte.

On je rekao da je analizirao slavnu sliku više od deset godina primjenom ove tehnologije. Cotte tvrdi da se ispod najpoznatijeg Leonardovog umjetničkog djela nalazi skriveni portret.

Muzej "Louvre" odbio je komentirati ove navode, prenio je BBC. Na skrivenoj slici druge osobe nema tragova zagonetnog osmijeha, koji intrigira ljubitelje umjetnosti duže od 500 godina. Kotove tvrdnje su kontroverzne i naišle su na oprečna mišljenja među stručnjacima.

Francuski znanstvenik dobio je pristup slici u "Louvru" 2004. godine. On je pionir u primjeni "slojevite metode pojačavanja", koja je iskorištena za proučavanje "Mona Lise".

"Sada možemo analizirati što se točno događa unutar slojeva slike i možemo ljuštiti slojeve slike kao luk. Možemo rekonstruirati čitavu kronologiju stvaranja slike", rekao je Cotte.

Ova slika bila je predmet nekoliko znanstvenih ispitivanja u posljednjih pedeset godina. U novije vrijeme korišteni su infracrvene zrake i multispektralno skeniranje.

Odavno se vodi debata o identitetu žene sa slike. Stoljećima se vjeruje da je na portretu prikazana Lisa Gerardini, supruga trgovca svilom iz Firence, prenose Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close