Iva Naletilić

Širokobriježanka u desetoj godini izdala slikovnicu

Kultura / Knjige | 26. 10. 2016. u 19:18 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učenica petog razreda Druge osnovne škole Široki Brijeg Iva Naletilić nacrtala je slikovnicu prema knjizi ”Sretni princ” autora Oscara Wildea. Tako je ova kreativna djevojčica u desetoj godini izdala svoju prvu slikovnicu, a da stvar bude veća, za nekoliko dana službeno će ju izdati Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg!

''Iva je oduvijek živahna duha, obožava crtati i pjevati, pohađa glazbenu školu, bavi se sportom. Tijekom ljetnog raspusta uživala je u čitanju klasičnog djela Oscara Wildea te spontano prenijela njegov uzbudljiv i nadasve poučan život na papir – crtež po crtež. Moja roditeljska zadaća bila je tek usmjeravati dječju nadarenost, a kao plod njezine maštovitosti nastao je ovaj originalan proizvod'', izjavio je za portal Jabuka.tv Ivin otac Miro Naletilić, inače nastavnik hrvatskog jezika koji je tekst bajke prilagodio slikovnici.

Iva je proteklog ljeta čitala bajku ”Sretni princ” te joj je sinula ideja da slikovnicom dočara životni put naslovnog lika.

Budući da je riječ o djelu s popisa obvezne lektire za učenike osnovnih škola, ona bi mogla postati vrijednim primjerom kako sve rjeđu naviku čitanja mlađeg naraštaja možemo pretvoriti u dobru zabavu.

''Sretni Princ poučava nas koliko su dragocjeni ljudska plemenitost, nesebičnost i žrtvovanje u današnjem vremenu otuđenih, hladnih ljudi. Poruka koju on sobom nosi je izvanvremenska, istinska dobrota kad-tad bit će nagrađena. Stoga će i starije generacije moći mnogo toga naučiti promatrajući ovaj nesavršeni svijet očima djeteta koje sanjari, te kroz igru svoju zaigranu maštu pretače u hvalevrijedan proizvod'', zaključio je u razgovoru za portal Jabuka.tv Ivin otac Miro Naletilić.

Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg, kako smo već na početku spomenuli, izdat će slikovnicu kroz sljedećih nekoliko dana u nadi da će time potaknuti školarce ne samo na ljubav prema čitanju, nego i na što više entuzijazma u nastavi i izvan nje.

Kopirati
Drag cursor here to close