program

Siječanj u NPM-u: 'Predstavama grijemo vanjske minuse'

Kultura / Flash | 11. 01. 2017. u 11:06 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovoga mjeseca sve predstave u Narodnom pozorištu Mostar igraju se na kamernoj teatarskoj sceni “Studija 64” (sa 64 mjesta). Ljubavnim, zabavnim i zanimljivim temama i odnosima u našim predstavama, u intimi kamerne teatarske scene, iz ovog kazališza pozivaju publiku da zajedno umjetničkom toplinom pobijede vanjske minuse.

Prvi program je u petak, 20. siječnja, kada će u “Studiju 64” Narodnog pozorišta Mostar biti izvedena poetska drama “Đaurko moja” Selme Dizdar Cerović, po motivima iz biografije pjesnika Osmana Đikića, u režiji Kaće Dorić. Također u petak, 27. siječnja u 20 sati na repertoaru je predstava “Soboslikar”, a u utorak, 31. siječnja u 19 sati gostuje Zijah A. Sokolović s “Majstorskom glumačkom radionicom”.

Osnova za tekst “Đaurko moja” bili su podaci iz života (biografija) Osmana Đikića (1879. –1912.), pjesnika koji je poeziju živio doslovno, predavao joj se doslovno i sa žarom kao i drugim djelatnostima kojima se bavio, kao i ljubavi. Tekst o ljubavi mostarskog pjesnika Osmana Đikića i njegove Zorke namjenski je napisala Selma Dizdar Cerović kao svoj prvi dramski tekst postavljen na scenu. Glumci Vedran Vilogorac (Osman Đikić), Ajla Hamzić (Zorka Đikić), Amela Kreso (Ljubica T.) i Šerif Aljić (Omer-beg Sulejmanpašić) sa scene prenose jednu ljudsku, dirljivu, ljubavnu priču, u kojoj se čuje i pjev bulbula (slavuja) i atmosfera Mostara, čaršije te zvuk bure u kojoj i danas, ako je na pravi način oslušnete, možete čuti šapat ljubavnika, njihove poruke, bure koja spaja duše nespojive.

Petak nakon toga, 27. siječnja također u 20 sati, na repertoaru je tekst engleskog autora Donalda Churchilla “Soboslikar” u režiji Emira Spahića. To je komedija situacije i intrige, dinamična, lagana i moderna. Radnja je smještena u dnevni boravak bračnog para Hornebeam, u sedeamdesetim godinama prošlog stoljeća, razdoblje seksualne revolucije, sudskih protesta i rock'n'roll-a. Naoko je to samo vedra i zabavna teatarska igra o dobro poznatim bračnim i izvanbračnim smiješnim zgodama, ali će gledatelje na zabavan i duhovit način svakako potaknuti da razmisle o braku, povjerenju, preljubu, sreći, pravdi... U predstavi igraju Emir Spahić, Amela Kreso i Maja Zećo.

Mjesec završavaju sada već tradicionalnim gostovanjem Zijaha A. Sokolovića s njegovom “Majstorskom glumačkom radionicom” u utorak, 31. siječnja. Sokolović je s ovom predstavom do sada u Narodnom pozorištu Mostar gostovao tri puta, sva tri puta s rasprodanim“Studijem 64”. Suradnju nastavljaju i ovog mjeseca, pa će svi oni koji do sada to nisu imali priliku, moći doživjeti ovaj neobični teatarski program, program 'za one koje zanima teatar', 'za one koji vole teatar', 'za one koji žive od teatra'.

Ulaznice za programe u Narodnom pozorištu Mostar možete kupiti na blagajni Pozorišta svakim radnim danom od 9 - 14 sati ili rezervirati na telefon 036/550-128. Rezervacija ulaznica se može izvršiti i putem e- maila: [email protected], te putem poruke u inbox na facebook stranici Narodnog pozorišta Mostar.
Kopirati
Drag cursor here to close