Knjiga bez naslova

Sarajevo: 14-godišnji dječak predstavio povijesni roman

Kultura / Knjige | 22. 05. 2015. u 06:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učenik sarajevske Osnovne škole Katolički školski centar "Sveti Josip" četrnaestogodišnji Erik-Vildan Bajraktarević napisao je "Knjigu bez naslova" koja je nastala kao rezultat njegove ljubavi prema povijesti.

Na knjizi je predano radio, istražujući sve ono što se događalo u bitki iz 1664. godine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj kada je Osmansko carstvo bilo na vrhuncu, a potom je svu svoju kreativnost spojio u "Knjizi bez naslova".

Na pitanje zašto se odlučio za ovu tematiku, Bajraktarević je kazao Feni da se baš najbolje ne snalazi u "ekspanziji današnjih čudovišta i vanzemaljaca", a njegova mašta dobija smisao u povijesnim bitkama.

''Knjiga govori o opsadi Novog Zrina. U srpnju 1664. godine Osmanlije su srušile utvrdu Novi Zrin, a legenda knjige je Mustafa paša Bajri koji je napredovao do današnjeg čina generala uz moralnu podršku i strahopoštovanje vojnika i zapovjednika'', pojasnio je Bajraktarević.

Knjiga je u četvrtak navečer promovirana u Sarajevu, a donosi detalje iz osmanskog doba, kako su ratovali koju su taktiku i formaciju koristili te kakvi su tada bili običaji, tradicija i kultura.

Recenziju je napisao Goran Pudar ocijenivši kako se radi o štivu dječaka, koji se ne pokušava dodvoriti nikome, nema namjere da se dokazuje, podučava ili nudi nova mudrost pokazujući tako svoj pogled na svijet i okolinu u kojime odrasta, iako je tema smještena u sasvim drugo vremensko razdoblje.

''Moralni postulati, pitanja i strahovi, na kojima je sazdan dječji svijet, progovaraju također na specifičan način, kroz pitanja glavnog lika koji ispituje zarobljenog neprijatelja, postavljajući mu za starije neobična, a u suštini vrlo logična, ljudska pitanja'', napisao je Pudar.

Zaključio je da su dijalozi, kao i zaplet u štivu sažeti, jasni, o liku autor govori bez suvišnih uljepšavanja, a značaj ove priče za odrasle, nije u onome o čemu govori, već u načinu na koji je to rečeno.

Kopirati
Drag cursor here to close