Drevni grad

Rusija dobila odobrenje UNESCO-a za razminiranje Palmire

Kultura / Flash | 30. 03. 2016. u 07:40 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rusija je dobila odobrenje UNESCO-a za razminiranje drevnog sirijskog grada Palmire, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Grad Palmira, izgrađen u pustinjskoj oazi, je na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine sa spomenicima starima tisućama godina.

Ruska vojska pomogla je prošli tjedan sirijskim snagama da oslobode grad od terorista Islamske države koja ga je držala gotovo godinu dana i uništila brojne spomenike koji datiraju prije poslanika Muhameda.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda objavila je u svibnju prošle godine da uništenje iračkih mjesta s liste svjetske kulturne baštine, što su počinili džihadisti, dostiže razmjere ratnih zločina, a članice su se suglasile da preduzmu korake da spriječe trgovinu ukradenih drevnih artefakata.

Generalna skupština je usvojila rezoluciju o zaštiti iračkih kulturnih spomenika u trenutku rastuće zabrinutosti međunarodne javnosti zbog sudbine sirijskog drevnog grada Palmire koji su osvojili džihadisti Islamske države prije sedam dana.

Video snimci boraca IS-a kako uništavaju artefakta u Muzeju u Mosulu, i razbijaju stare zidine Hatre i Nimruda u Iraku, izazvale su oštre reakcije javnosti i zahtijeve da se spriječi "kulturni genocid" na Bliskom istoku.

Neobavezujuću rezoluciju predložili su zajednički Njemačka i Irak i u njoj se osudile su barbarsko uništavanje i pljačkanje mjesta kulture i poziva na suđenje počiniteljima kulturnog vandalizma.

 

Kopirati
Drag cursor here to close