Eminem

Riječ 'stan' ušla je u službeni rječnik engleskog jezika - Oxford Dictionary

Kultura / Flash | 02. 06. 2017. u 23:31 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Eminemov mega hit "Stan" iz 2000. godine o obsesivnom fanu Stanu, dobio je još jedno veliko priznanje 17 godina nakon pojavljivanja.

Naime, riječ 'stan' ušla je u službeni rječnik engleskog jezika - Oxford Dictionary.

Prema definicija, 'stan' je imenica za "opsesivnog fana neke određene slavne ličnosti". Također se može koristiti i kao neformalni glagol.

Nastala je, barem na tome inzistira Eminem, kao kovanica od dijelova riječi "stalker" i "fan" (= "stan")

Rječnik navodi da je riječ izvorno s početka 21. stoljeća i da je vjerojatno došla od pjesme "Stan" s albuma "The Marshall Mathers".

Pjesma "Stan" je vladala televizijskim i radio postajama, a refren je veličanstveno otpjevala Dido.

Ubrzo nakon Eminemovog hit singla riječ se počela pojavljivati u online glazbenim raspravama, a sada je, 17 godina kasnije, dobila i službeno priznanje. Službenije od Oxfordovog rječnika ne može!

Već su ranije neki glazbeni pojmovi ušli u rječnik, kao cray (Kanye), prokleti Yolo (Drake) i Bootylicious (Beyonce), ali Stan se koristi i u ozbiljnijem kontekstu od ovih pojmova koji mogu biti isprintani bijelim velikim slovima na crne majice.

Magzin Rolling Stone je pjesmu "Stan" svrstao na 296. mjesto liste "500 najboljih pjesama svih vremena", a bila je hit broj jedan u jedanaest zemalja svijeta.

Kopirati
Drag cursor here to close