Radi se novi pravopis bosanskog jezika
BANU
OBJAVA: Ponedjeljak, 9. siječnja 2017. 17:07
IZVOR: Fena
AUTOR: Z.S.
Bosanski rječnik Kralj Fahd
2

Realizacijom projekta koordinirat će rukovoditelj Odjeljenja, akademik Hasnija Muratagić-Tuna, a stručni tim će predvoditi akademik Dževad Jahić.

"Radi se novi pravopis bosanskog jezika", priopćila je informativna služba Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti (BANU).

Odluku o izradi novog pravopisa donijeli su danas na zajedničkoj sjednici Predsjedništvo i Senat ove akademije na prijedlog Odjeljenja za bosanski jezik i bošnjačku književnost. Realizacijom projekta koordinirat će rukovoditelj Odjeljenja, akademik Hasnija Muratagić-Tuna, a stručni tim će predvoditi akademik Dževad Jahić.

Na sjednici je također odlučeno da tema predstojećeg broja „Glasnika“ bude „Perspektive i izazovi bošnjačke nacionalne politike“ i da osim članova Akademije, znanstvene radove mogu delegirati drugi istaknuti znanstvenici.

Na sjednici je usvojen operativni plan za izbor novih članova Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti.

 

Komentari (2)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
Merak Efendija
1. Merak Efendija
prije 225 dan.
Hm, ne osporavam nikome da svoj jezik naziva kako želi...ali itekako imam protiv, da se u jezik države u kojoj svi živimo, ubacuju okorjeli i arhaični turcizmi, i to protura kao izvorni bosanski jezik! Bošnjačkl da...bosanski ne..pa vi pametujte koliko hoćete (kaHva, meHko, sevap, laHko, kidiše................) - seljakluci do bola
+11
-12
20
BA
Chrome
Merak Efendija
2. Merak Efendija
prije 225 dan.
i što je najžešće od svega, prije rata su ovako govorili čobani koji su šljegli iz kojekakve prerije, urbana raja NIKAD nije koristila ove budalašštine, al došlo je očito vrijeme kad su pitomi pobjegli/protjerani, mamuti šljegli...i zato i jesmo zaglavili u 3pm
+10
-11
20
BA
Chrome