Autorski projekt

''Quijotanje'' nova predstava HNK Mostar

Kultura / Flash | 14. 12. 2016. u 14:02 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru u kazališnoj sezoni 2016. / 2017. publici predstavlja „Quijotanje“ - autorski projekt ansambla predstave po tekstu Dragana Komadine.

Predstava „Quijotanje“ progovara o slučaju vršnjačkog nasilja među starijim adolescentima koje je oslonjeno na korumpirani sustav gdje su djeca političkih moćnika zaštićenija od druge djece te modele vladanja svojih očeva (ne)svjesno prenose na svoj mikrosvijet, rečeno je na današnjoj konferenciji za medije HNK Mostar, na kojoj su govorili: Ivan Vukoja ravnatelj HNK Mostar, glumci Jelena Kordić Kuret, Angela Bulum, Miro Barnjak, Velimir Pšeničnik Njirić i Ivan Skoko, priopćeno je.

„Quijotanje“ je ponovni iskorak u repertoarskoj politici HNK Mostar, osim što je na kreativnom ostvarenju predstave radio cijeli ansambl predstave i kreirao je u svim njenim segmentima ( igri, tekstu, glazbi), repertoarski je namijenjena mlađoj populaciji, prvenstveno srednjoškolcima i studentima.

Nastala po tekstu Dragana Komadine te glumcima Jelenom Kordić Kuret, Angelom Bulum, Ivanom Skokom, Bojanom Beribakom, Velimirom Pšeničnikom Njirićem, Mirom Barnjakom, Nikolinom Marić i Igorom Vidačkovićem, kvalitetan je teatarski čin koji progovara i o odnosima moći i dominacije u vlastitim, profesionalnim, društvenim, političkim i svim drugim odnosima. U tematskoj su matrici udruženi emocionalno, seksualno i kulturološko nasilje a poniženje koje nova učenica Ira doživljava odvija se na nekoliko razina.

Njen dolazak u razred povrijedit će taštinu (Su)Zane, neokrunjene razredne princeze. Zana će uz pomoć svojih školskih kolega, od kojih je jedan njezin stvarni dečko, a drugi potajno zaljubljen u nju, pokrenuti niz događaja isprepletenih u mreži ljubomore, ucjene i fizičke prisile koji će dovesti do zastrašujućeg epiloga.

Djevojka svjesna vlastite moći, kako unutar razreda, tako i unutar škole, odnosno cijeloga društva, novopridošlu učenicu nužno drži konkurencijom Pogotovo kada se „red“ stvoren njezinom samovoljom i potporom počiva urušavati. Ona je svoju poziciju moći unutar razreda izgradila ispod očevog kišobrana, koji nije samo politički uglednik i perspektivni diplomat, nego i školski dobrotvor, svojevrsni kapitalistički apsolutist i neformalni ravnatelj škole koji odlučuje o sudbini profesora.

Dok Ira ima samo jednog potencijalnog saveznika – profesora književnosti koji u mirovinu nije otišao zahvaljujući milosti Zaninog oca.

Profesorova omiljena nastavna jedinica Cervantesov je “Don Quijote” a Irin dolazak u razred jedne takve elitne škole nada je da svijet vitezova i otpora samovolje nije tek pusti san.

Quijotanje progovara o nužnosti samopouzdanja pojedinca, potiče mlade ljudi na preispitivanje odnosa moći u sustavima stvorenim na nepotizmu i klijentelizmu.

Premijera predstave je u četvrtak, 15. prosinca u 20 sati, a dolazak je moguć uz pozivnicu.

Prve dvije reprizne izvedbe bit će odigrane u petak i subotu, 16. i 17. prosinca u 20 sati.

Ulaznice za reprizne izvedbe "Quijotanja" moguće je kupiti i rezervirati za građanstvo po cijeni od 10 KM, a za učenike, studente i umirovljenike od 5 KM, na blagajni kazališta svakim radnim danom od 10 do 15 sati ili rezervirati: telefonom 063 317 348, putem Facebook stranica Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru i HNK za studente, studenti za HNK i e-mailom: [email protected]

Studenti mogu iskoristiti vaučere za besplatne ulaznice koji ih čekaju u prostorijama Studentskog zbora Mostar ili u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close