Mostar

Proslavljena obljetnica kapelice u vojarni

Kultura / Flash | 23. 06. 2017. u 08:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U vojarni "Stanislava Baje Kraljevića" u Mostaru obilježena je dvadeseta obljetnica podizanja spomen kapelice sv. Ivana Krstitelja.

Ta je kapelica podignuta 1997. godine u znak trajnog sjećanja na sve poginule pripadnike 2. gardijske brigade Hrvatskog vijeća obrane.

Svečanosti su nazočili veterani brigade, a kratki osvrt o kapelici izrekao je ratni zapovjednik Brigade, general zbora Stanko Sopta.

''Ova kapela je svjedočanstvo je da su 170-torica naše braće položila, darovala, svoje živote kao čin ljubavi prema bližnjem svom, prema svom hrvatskom narodu. Svojom žrtvom života, nama su darovali slobodu. Ovim današnjim spominjanjem im zahvaljujemo, ovim skromnim činom uzvraćamo ljubav koju nam oni darovaše'', rekao je Sopta.

Unutar kapele ukupno je postavljeno 170 mramornih ploča sa slikom upečenom na glini i imenima poginulih pripadnika.

U središnjem prostoru dominira oltarni prostor – žrtvenik , u čijim plohama su isklesani reljefi, a na sjevernoj plohi je potpis umjetnika akademskog slikara Anđelka Mikulića s prigodnim tekstom iznad kojeg lebdi golub Duha Svetoga ili Mira.

U prostoru iza žrtvenika nalazi se Mozaik urađen od murana i raznobojnog granita. I to je djelo akademskog slikara Anđelka Mikulića.

Kopirati
Drag cursor here to close