mak dizdar

Promocija autentičnog i definitivnog izdanja Kamenog spavača

Kultura / Flash | 29. 03. 2017. u 20:27 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U ponedjeljak, 3. travnja 2017. godine u 18:00 sati u Bošnjačkom institutu bit će održana promocija autentičnog i definitivnog izdanja Kamenog spavača Maka Dizdara.

U pogovoru priređivača prof. dr. Sanjina Kodrića navedeno je da “ova knjiga predstavlja autentično i definitivno izdanje Kamenog spavača Maka Dizdara (editioauthentica et definitiva).

Riječ je, dakle, o posljednjoj autoriziranoj, konačnoj verziji Kamenog spavača,tj. o verziji koja je izraz posljednje stvaralačke volje autora, ali i o verziji koja je priređena za objavljivanje u skladu s najvišim tekstološkim i književno povijesnim standardima i kriterijima. Ovo je i prvo, zasad jedino ovakvo izdanje, i u tom smislu razlikuje se više ili manje od svih drugih dosadanjih izdanja Kamenog spavača, odnosno u pitanju je finalni tekst ove autorove knjige, kao i tekst koji bi se trebao smatrati kanonskim”.

O Kamenom spavaču i njegovom autentičnom i definitivnom izdanju govorit će dr. Gorčin Dizdar (urednik), prof. dr. Sanjin Kodrić (priređivač), prof. dr. Muhidin Džanko, prof. dr. Dijana Hadžizukić, prof. dr. Vahidin Preljević i doc. dr. Adijata Ibrišimović-Šabić.

Izdavač autentičnog i definitivnog izdanja Kamenog spavača je Fondacija “Mak Dizdar”, a promocija se održava u sklopu projekta obilježavanja stote godišnjice rođenje Maka Dizdara pod nazivom “Mak Dizdar: prvih stotinu godina”.


Tiskovna konferencija: “Mak Dizdar: prvih stotinu godina”

Također ponedjeljak, 3. travnja 2017. godine, s početkom u 17:00 sati, u Bošnjačkom institutu bit će održana pres konferencija povodom početka projekta obilježavanja stote godišnjice rođenja Maka Dizdara pod nazivom “Mak Dizdar: prvih stotinu godina”.

Na pres konferenciji će sudjelovati predsjednik Organizacionog odbora Gorčin Dizdar (Fondacija “Mak Dizdar”) te članovi Organizacionog odbora Amina Džuvić-Rizvanbegović (Bošnjački institut - Fondacija Adila Zulfikarpašića), Šejla Šehabović (Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine), Nenad Tanović (Društvo pisaca u Bosni i Hercegovini), Muamer Spahić (Nakladnička kuća “Vrijeme”) i Sanjin Kodrić (Filozofski fakultet Sveučilišta u Sarajevu).

Članovi Organizacionog odbora ukratko će predstaviti planove za pojedine segmente projekta “Mak Dizdar: prvih stotinu godina”:

•    svečana akademija i muzičko-scenski performans
•    međunarodni znanstveni simpozij i publikacija
•    kritičko izdanje Sabranih djela Maka Dizdara
•    autentično i definitivno izdanje “Kamenog spavača”
•    izložba o životu i djelu Maka Dizdara
•    izdavanje digitalne kolekcije rukopisa i dokumenata
•    reaktivacija nagrade Grada Sarajeva “Slovo Makovo/Mak Dizdar”
•    otkup i opremanje rodne kuće Maka Dizdara u Stocu
•    svečano izdanje kulturne manifestacije “Slovo Gorčina”
•    izgradnja spomenika u Sarajevu


Kopirati
Drag cursor here to close