Komisija

Produžen režim zaštite za četiri dobra sa Liste peticija nacionalnih spomenika

Kultura / Flash | 05. 10. 2016. u 11:14 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiHdonijela je odluku o produženju režima zaštite za četiri dobra sa Liste peticija.

Riječ je o dobrima - Vila sa kulom Mehmeda ef. Spahića na Pijesku (Mostar), Arheološko-etnografska zbirka Brčko, Šehitluci sa nekropolama stećaka i tumulusima u selu Nekapi (Foča-Ustikolina) te Kozlogradske pećine u selu Kunovo (Foča).

Komisija je također zaključila da započne sa postupkom utvrđivanja privremene granice obuhvata Gradske ambijentalne cjeline Sarajevo, upisane na Privremenu listu nacionalnih spomenika pod rednim brojem 546.

Šesta sjednica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika održana je 4. listopada. Predsjedavajući Komisije Amir Pašić i članovi Goran Milojević i Radoje Vidović, razmatrali su i usvojili odluku kojom se utvrđuje da povijesna građevina – kuća Isaka Samokovlije u Sarajevu (općina Centar) ne ispunjava kriterije za proglašenje dobra nacionalnim spomenikom BiH.

Komisija je na sjednici nastavila rad na izradi Smjernica za proglašenje dobara nacionalnim spomenicima, te uvođenju kategorizacije, priopćeno je iz Komisije.

Kopirati
Drag cursor here to close