4. svibnja

Prije 37 godina preminuo Josip Broz Tito

Kultura / Flash | 04. 05. 2017. u 06:17 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 37 godina preminuo je Josip Broz Tito, neprikosnoveni vođa SFRJ. Tito je preminuo 4. svibnja 1980. godine u Ljubljani, u 15:05. Istoga dana, u 18:00, Predsjedništvo SFRJ i CK SKJ održali su izvanrednu sjednicu u Beogradu i tom prilikom usvojili proglas povodom Titove smrti.

5. svibnja, dan poslije, specijalnim vlakom iz Ljubljane u Beograd je, u poslijepodnevnim satima, stigao kovčeg sa posmrtnim ostacima Josipa Broza. On je smješten u aulu Skupštine Jugoslavije, gdje su državni funkcionari i građani u mimohodima odavali počast jugoslavenskom šefu države.

Preko 200 stranih izaslanstava poklonilo se kovčegu Josipa Broza u saveznom parlamentu.
8. svibnja, na Dedinju, u Kući cvijeća, uz prisutnost 209 delegacija iz 127 zemalja, 700 000 ljudi, četiri kralja, pet prinčeva, šest predsjednika parlamenta, 31 državni predsjednik, 22 premijera i 47 ministara, među njima Saddam Hussein, Jaser Arafat, Leonid Brežnjev, Margaret Thatcher i Helmut Schmidt, sahranjen je Josip Broz Tito.

Televizija koja je cijelo vrijeme vršila prijenos, nije prikazala trenutak spuštanja kovčega tako da se i danas špekulira je li Josip Broz tu zaista sahranjen.

Kopirati
Drag cursor here to close