Popularan u masama

Prije 100 godina se rodio Džemal Bijedić: Velika integracijska snaga Jugoslavije

Kultura / Flash | 12. 04. 2017. u 10:30 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru se na današnji dan  prije 100 godina rodio političar bliski suradnik Josipa Broza Tita i Džemal Bijedić.

Džemal Bijedić rodio se u Bajatovoj ulici u Mostaru, pokraj Sahat-kule. Bilo je to prvo muško dijete najstarijeg sina Bajramage Bijedića, koji je 1914. godine preselio iz Gackog u Mostar, Adema i supruge Zarife. Džemalu je bilo tek nešto više od godinu dana kada mu umire otac, tako da svu brigu o obitelji preuzima majka Zarifa, stric Bećir i njegova supruga Zineta.

U rodnom gradu završio je školu, a potom i gimnaziju i Pravni fakultet u Beogradu.

Kao gimnazijalac se simpatizira sa pokretom komunista, kome se tijekom studije na Univerzitetu u Beogradu i priključuje. U listopadu 1939. u Beogradu biva primljen u SKOJ, a prosinca 1939 u mostarskoj organizaciji u KPJ. Četiri puta biva zatvaran, svaki put u Mostaru.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata aktivno kao član Partije sudjeluje u NOB-i. Nakon rata postaje pomoćnik ministra unutarnjih poslova vlade Bosne i Hercegovine, potom 1948. načelnik Uprave za agitaciju i propagandu Centralnog komiteta KPBiH.

Popis njegovih funkcija je dug i vodi ka gore na hijerarhijskoj ljestvici: osim dvije navedene funkcije bio je i tajnik Oblasnog komiteta KPJ za Hercegovinu, član Izvršnog vijeća Bosne i Hercegovine, predsjednik Republičkog vijeća, predsjednik Skupštine SRBiH i na kraju predsjednik Saveznog izvršnog vijeća (SIV) 1971 godine.

Tragično je preminuo 18. siječnja 1977. u zrakoplovnoj nesreći na putu za Sarajevo u vrhuncu svoje moći. Supruga Razija je poginula zajedno sa Bijedićem. Iza sebe su ostavili troje djece: Dragana, Azru i Milenka.

Nakon smrti pojavile su se teorije zavjere koje su tvrdile kako je u izazivanje ove zrakoplovne nesreće bila umiješana i Titova supruga Jovanka Broz.

''Džemal Bijedić je sto posto ubijen'', izjavljivao je u medijima Bahrudin Bijedić, bivši dugogodišnji diplomat i konzul Jugoslavije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i bivši ministar unutarnjih poslova Socijalističke Republike.

Bahrudin Bijedić iz ovih i brojnih drugih činjenica vezanih za smrt njegovog amidžića (brata od strica, stričevića) i njegove supruge izvlači konstataciju kako "nema nikakve dileme da se dogodilo ubojstvo Džemala Bijedića", ubojstvo predsjednika jugoslovenske vlade i "Titovog nasljednika u pripremi". Posljednji put se sa Džemalom sastao tri mjeseca prije njegove smrti u vikendici u Trnovu pokraj Sarajeva. Govorio mu je na uho: "Bahrice, puno znam, ubit će me".

"Govorio je da je Tito izoliran, da je blokiran od stane njegove supruge Jovanke, da se do njega ne može doći. Govorio mu je o vrhovima Jugoslovenske narodne armije (JNA)...", rekao je on i nastavio: "Smatram da su to izvršili general Nikola Ljubičić, načelnik Generalštaba JNA i bivši predsjednik Predsjedništva SFRJ Petar Gračanin i Blagoje Adžić, general rodom iz Gacka. To su egzekutori Džemala Bijedića! Nemam ja nikakvih dilema."

Na pitanje zašto je tako siguran u svoje tvrdnje, te koji su bili motivi zbog kojih bi premijer Jugoslavije bio ubijen tako brutalno, Bahrudin Bijedić podsjeća: "Džemal je bio velika integracijska snaga Jugoslavije. Bio je jako popularan u masama. Bojali su se da ne bi bio u konkurenciji za Titovog nasljednika. Osim toga, već tada su stvarali atmosferu za tzv. veliku Srbiju i za ono što će uslijediti poslije. Jer, pazite upravo je general Ljubičić kasnije instalirao Miloševića! Džemal je bio suho zlato. Bio je Bošnjak, musliman, Jugosloven... Sve je u njemu bilo. Ljudina, radnik, dobar student, izuzetno drag i pošten čovjek, hrabar, jer se nije bojao."

Kopirati
Drag cursor here to close