Otac Gabriele Amorth

Preminuo najpoznatiji egzorcist Katoličke Crkve

Kultura / Flash | 17. 09. 2016. u 13:28 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otac Gabriele Amorth, najpoznatiji egzorcist Katoličke Crkve, koji je u tri desetljeća djelovanja izveo obrede na desecima tisuća ljudi, umro je u 91. godini, objavio je u subotu Vatican Radio.

Taj talijanski svećenik preminuo je u petak u klinici Zaklade Svete Lucije u Rimu u koju je primljen prije nekoliko tjedana zbog komplikacija s plućima.

Otvoreno konzervativni Amorth godinama je bio u medijima zbog svojih tvrdnji da su Staljin, Hitler i Islamska država opsjednuti vragom, kao i zbog osuđivanja joge, istočne duhovnosti, Harryja Pottera i televizije koje je smatrao sotonističkima.

Amorth je rođen u sjevernom talijanskom gradu Modeni 1. svibnja 1925. godine. Tijekom Drugog svjetskog rata bio je partizanski borac protiv fašista, a zaredio se 1951. godine. Egzorcist je postao tek u osamdesetim godinama, a prije toga je radio kao novinar za katoličke medije.

Tijekom 1990. osniva Međunarodno udruženje egzorcista koje vodi do 2000., a Vatikan je tu instituciju priznao 2014.

Amorth je izveo više od 70 tisuća egzorcizama, te je ostao aktivan do 90 godine. Tvrdio je da se tijekom svoje karijere suočio sa samo stotinjak opsjednutih ljudi, prepoznavajući ih tako što bi pali u trans na početku obreda, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close