Mala scena HNK Mostar

Premijerno izvedena predstava 'Mrtve ribe plivaju na leđima'

Kultura / Kazalište | 30. 06. 2016. u 20:34 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstava "Mrtve ribe plivaju na leđima" rađena je po istoimenoj knjizi Josipa Mlakića i to je koprodukcijska predstava Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Narodnog pozorišta Mostar i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Redateljica Tanja Miletić Oručević na konferenciji za novinare, uoči premijere, kazala je kako zajednička suradnja više kuća i glumaca iz dva grada unosi pozitivan duh i energiju, što je u nekom društvenom, pa i u političkom smislu, stvar koja je BiH u ovom trenutku najpotrebnija.

Predstava je podijeljena u nekoliko zasebnih priča, krhko povezanih bizarnim samoubojstvom, negdje u nekoj bosanskoj provinciji, gdje nekolicina likova priča svoju priču o tragediji koja je sablaznila njihov gradić.

Malo im je što zajedničko pritom, ili se barem trude da je tako. Ratne rane još nisu zacijelile i linija razgraničenja povučena je posred zbilja dvaju naroda, posred njihovih života, njihovih duša. No zajedničko im je ipak to što su odreda živjeli u blizini ili daljini čovjeka kojemu se spremaju na pogreb.

Dragan Komadina, koji je radio adaptaciju teksta, mišljenja je kako predstava ima specifičnu filmsku dramaturgiju, te da je "omaž mnogim filmskim autorima klasicima".

''Bez obzira što je to jedna sumorna letargična priča u kojoj se nitko ne može iščupati iz tog blata, letargije, ipak ona nudi blagi felinijevski optimizam'' zaključio je Komadina.

Direktor HNK Mostar Ivan Vukoja kazao je kako ih posebno veseli što je u tematskom i sadržajnom smislu ovo nastavak kooprodukcijske predstave "Ajmo na fuka" koja se izravno referirala na ratni i poslijeratni kontekst, a "Mrtve ribe plivaju na leđima" u tom smislu, ocijenio je on, idu korak dalje i referiraju se na širi bh. apstraktno univerzalni koncept.

''Mislim da se ta tematika tiče svih nas, a to je i jedan od razloga zašto smo odabrali ovaj komad i ovakvu vrstu kazališta jer smatram da kazališne kuće u svom repertoaru trebaju imati svijest o nekoj vrsti društvene odgovornosti i angažiranost, a zajednički rad kazališnih kuća na predstavama smatramo dobrim primjerom te vrste odgovornosti i angažmana'' mišljenja je Vukoja.

Direktor Bosanskoga narodnoga pozorišta (BNP) iz Zenice Hazim Begagić podsjetio je na dugogodišnju suradnju s redateljicom Tanjom Miletić Oručević koja, kako je kazao, i sama ima izuzetnu suradnju kao redateljica s velikim dijelom glumačke ekipe.

''Iako, na prvi pogled, priča o 'Mrtvim ribama' i onima oko njih možda tek malo više oslikava mostarsku svakodnevicu danas, ipak je to naša, bosanskohercegovačka priča i predstava. Priča o ljudima i gradu, današnjem i ovdašnjem, i stoga zasigurno nije slučajno što je ona nastala na ovaj način, suradnjom, druženjem i istinskom željom za onim teatrom koji prepoznaje, propituje, ismijava, ali i želi da mijenja nabolje'' ustvrdio je Begagić.

Kopirati
Drag cursor here to close