Ljeto u Mostaru

Predstavljen projekt ašik Mostar

Kultura / Kazalište | 21. 08. 2017. u 23:04 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'Mostarsko ljeto' stiglo je do svog predzadnjeg programa, a koji je upriličen u bašti instituta 'Yunus Emre' gdje je predstavljena izložba i performans - arhitektonska radionica za djecu i mlade City lab pod nazivom #AšikMostar, a u organizaciji centra za arhitekturu, dijalog i umjetnost – ADA centar.

Predstavnica neformalne grupe mladih Emina Isić rekla je kako su smatrali da da je ljubav ono što nas sve povezuje i da se o njoj ima šta pokazati. "Obilaskom Kajtazove kuće, čitanjem pjesama Hamza Hume koje su bile na neki način početak cijelog ovog procesa, uveli smo djecu u projekat".

Navela je kako je u ovaj projekt bilo uključeno oko 10 djece uzrasta od 12 do 15 godina, te da je izložba i performans rezultat petodnevne radionice koja se održavala u Centru za kulturu u Mostaru.

Projekat #AšikMostar temu ljubavi obrađuje kroz tri oblasti: dramski tekst, kostimografiju i scenografiju.

"City lab je program osmišljen od strane centra Ada i radi se o istraživačkom procesu, gdje djeca i mladi koriste svoju maštu i kreativnost, i na taj način dolaze do cilja, i u konačnici formiraju jednu priču o gradu i ljudima koji u njemu žive. AšikMostar je radionica koju smo napravili za 'Mostarsko ljeto'", kazala je voditeljica Ada centra Senada Demirović – Habibija.

Posljednji program u okviru 'Mostarskog ljeta' bit će koncert benda 'Divanhana' na platou ispod Starog mosta 26.8. od 21 sat.

Kopirati
Drag cursor here to close