Hrvatski misionari

Predstavljanje knjige Velimira Bugarina

Kultura / Flash | 03. 07. 2017. u 06:03 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak, 7.  srpnja 2017. godine u 19 sati u Franjevačkom samostanu „Duha Svetoga“ u Fojnici biti će upriličeno predstavljanje knjige Velimira Bugarina ''Hrvatski misionari i tradicionalna društva Afrike''.

Knjigu će predstaviti mons. dr. Pavo Jurišić, profesor religijske pedagogije i misiologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu i don Donald Marković, župnik župe Pećine i vojni kapelan za Središnju Bosnu.

Knjiga etnologa Velimira Bugarina Hrvatski misionari i tradicionalna društva Afrike prvijenac je o etnografijama hrvatskih misionara i tradicionalnih kultura Afrike u kojemu je obrađeno djelovanje naših misionara i misionarki u složenom vjerskom, kulturnom, ekonomskom i političkom kontekstu Afrike.

Naglasak u radu je na interkulturnom susretu hrvatskih misionara i misionarki s pripadnicima afričkih tradicionalnih kultura. Autor koristi etnološke metode i teorije da bi ukazao na vrijednost etnografskih tekstova, rad na širenju obrazovanja i umijeće obrade zemlje, u čemu hrvatski misionari zasijecaju u afričke tradicionalne kulture, priopćeno je.

Također treba istaknuti kako autor nastoji prikazati suvremene probleme s kojima se misionari susreću na terenu poput gladi, brojnih zaraznih bolesti, problema s albino osobama koja se često ubijaju te se od dijelova njihovog tijela prave amajlije kod lokalnih vračeva, proglašavanje djece vješticama, te integracija djece vojnika, koja su prošla torturu tijekom ratnih sukoba (riječ je o djeci koja se novače od sedme godine života). Knjiga je objavljena u izdanju Svjetla riječi.

Velimir Bugarin, rođen je 1.5. 1985. godine u Novoj Biloj kod Travnika. Diplomirao je 2011. godine etnologiju i kulturnu antropologiju te povijest na Sveučilištu u Zadru. Nakon završetka studija prva poslovna iskustva stječe u Srednjoj školi Vitez, Osnovnoj školi Bila, Srednjoj školi Novi Travnik te Osnovnoj školi Stojkovići.

Autor je više stručnih članaka te koautor monografije „Novi Travnik između utopije i nostalgije“. Pored istraživanja etnografija hrvatskih misionara, Velimir Bugarin, bavi se istraživanjem ratne svakodnevice. Autor je izložbe „Ratna svakodnevica od 1992. do 1995. godine”. Sudjelovao je u više terenski istraživačkih projekata: Hrvati Ravne Brčko: prošlost, običaji, životna svakidašnjica, Hrvati Novog Travnika: prošlost, sjećanja, naracije te Suvremeni kontekst tradicijske kulture Hrvata iz Vareša.

Kopirati
Drag cursor here to close