Baština

Prašuma Perućica nominirana za upis na Tentativnu listu UNESCO-a

Kultura / Flash | 13. 04. 2017. u 11:52 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državna komisija za suradnju BiH s UNESCO-om, kojom predsjedava ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, usvojila je nominaciju Prašume Perućica za upis na Tentativnu listu UNESCO-a. Nominacija Perućice za upis na Tentativnu listu bit će dostavljena Centru za svjetsku baštinu UNESCO-a.

U materijalu za nominaciju koji je dostavljen od nadležnog Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske a pripremljen u Javnoj ustanovi Nacionalni park "Sutjeska", navedeno je da je u samom srcu tog nacionalnog parka smješten prirodni rezervat Perućica, najočuvanija i najveća prašuma u Europi u kojoj je strogo zabranjena bilo kakva intervencija čovjeka.

U Prašumi Perućica registrirano je više od 170 vrsta drveća i grmlja, te više od 1.000 vrsta zeljastih biljaka, od kojih su brojni endemi pa se Perućica smatra lokacijom od posebnog znanstvenog interesa.

Državna komisija za suradnju s UNESCO-om razmotrila je i usvojila Izvještaj o stanju očuvanosti dobra svjetske baštine Područje Starog grada oko Starog Mosta u Mostaru i Izvještaj o stanju očuvanosti dobra svjetske baštine Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu. Izvještaji će biti dostavljeni Centru za svjetsku baštinu UNESCO-a.

Podržana je kandidatura Udruženja "Pontanima" za dobijanje statusa UNESCO-ovog Umjetnika za mir.

Članovi Komisije za suradnju BiH s UNESCO-om informirani su o pozivu za dostavu prijava za UNESCO mrežu kreativnih gradova, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close