Svečanost

Pozorište u Mostaru proslavilo 65. rođendan

Kultura / Kazalište | 18. 11. 2016. u 22:56 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Narodnom pozorištu Mostar posebnom svečanošću obilježeno je 67 godina rada i 65 godina kako je otvorena zgrada ovog pozorišta. Bila je to prva namjenski građena teatarska zgrada u Bosni i Hercegovini poslije Drugog svjetskog rata.

Svečanost je održana pod motom 'Umjetnost teatarske igre' – glumački ansambl Narodnog pozorišta Mostar je kroz likove predstavnika različitih nivoa vlasti – od županije, grada, direktora i umjetničkog direktora Narodnog pozorišta Mostar, predstavnika sindikata i Upravog odbora, kao i predstavnika onih koji su bili tu 1951. godine kada je zgrada svečano otvorena - na duhovit način progovorio o problemima s kojima se svakodnevno susreću.

Tako su podsjetili i da zgrada NPM-a nije obnovljena 40 godina; da glumci često nailaze na neshvatanje društva da je glumačka profesija nešto više od posla i zanimanja; da umjetnost donosi slobodu; da političari kulturi možda i nisu skloni i da im nije prioritet, ali nikada nije kasno da se zapitaju kakvo je to društvo i u šta se pretvara ako se navikava živjeti bez duhovnosti.

Publici su na kraju sa scene poručili: 'Pozorište je bilo prije nas, a bit će i poslije nas. Slavite kulturu svaki dan i noć. Kultura ne spava nikad'. U glazbenom dijelu programa nastupili su polaznici Rock School Mostar Karla Lozančić i Ivan Zovko.

Program obilježavanja jubileja održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko – neretvanske županije. Iz NP su se zahvalili partnerima Gradu Mostaru, Vladi HNŽ i Gradnji d.o.o. Mostar.

Javna ustanova Narodno pozorište u Mostaru službeno je osnovana i počela sa radom 28.11.1949. godine u dvorani radničkog društva 'Abrašević'. Tom prilikom je premijerno izvedena predstava 'Noć u Globukom' slovenačkog pisca Mateja Bora, u režiji Safeta Pašalića, prvog upravnika Pozorišta.

Svečano otvorenje nove zgrade Pozorišta je bilo 17.11.1951. godine premijerom 'Hasanaginice' Alekse Šantića u režiji Svete Milutinovića.

Sljedeći program u Narodnom pozorištu Mostar je u ponedjeljak, 28.11. u 20 sati, kada će u 'Studiju 64' glumac, poeta i boem Miodrag Miki Trifunov izvesti glazbeno scenski performans 'Svjedok'. Ulaznice su u prodaji – cijena je 7 KM (3,50 KM s popustom), pa s obzirom da su u 'Studiju 64' samo 64 mjesta, na vrijeme osigurajte svoju ulaznicu.

Kopirati
Drag cursor here to close