književna nagrada

Poznate su dobitnice književne nagrade "Marko Martinović Car"

Kultura / Kazalište | 11. 09. 2017. u 08:43 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ocjenjivačko povjerenstvo književne nagrade "Marko Martinović Car", u sastavu Željo Kocaj, predsjednik, te dr. Larisa Softić Gasal i Vatroslav Matić, članovi, odabralo je najbolje priče pristigle na ovogodišnji natječaj, ali su odlučili da se prva nagrada ne dodjeljuje, što će i predložiti Odboru podružnice HKD Napredak u Vitezu, koji dodjeljuje ovu nagradu.

Na natječaj je stiglo 11 priča. Svi autori su odgovorili teškoj zadatoj temi: srednjovjekovne kraljice, banice i princeze uz mala odstupanja. Članovi žirija su neovisno bodovali prispjele priče eurovizijskim sistemom bodovanja u kojemu najbolja priča dobiva 10 bodova i tako redom do 1. U ovom slučaju samo jedna priča je ostajala bez bodova. Maksimalan broj bodova je 30. Za prvo mjesto priče su trebale osvojiti od 28 do 30 bodova. Za drugo 27 do 25 bodova a za treće 24 do 22 boda.

Zbrajanjem bodova došlo se do rang liste na kojoj je poredak slijedeći:

Šifra 1005 za priču SLIJEGANJE TMICE osvojila 26 bodova

Autorica je Jasmina Hanjalić iz Sarajeva.

Šifra TEUTA za priču Ni bogu mila ni njemu draga osvojila 23 boda

Autorica je Jagoda Iličić iz Tuzle.

Šifra OČI za priču BOLNA osvojila 23 boda

Autorica Nada Đerek iz Posušja.

Ocjenjivačko povjerenstvo predlaže Odboru podružnice HKD Napredak u Vitezu da se dodijeli jedna druga i dvije treće nagrade, jer na ovom natječaju nije bilo priče koja se nedvojbeno izdvojila kao pobjednička.

Ocjenjivačko povjerenstvo također predlaže da se priči Doroteja Gorjanska od šifrom ĐORDANO (autor Mirnes Modrić iz Banovića) i priči Dragulji svete kraljice Hedvige pod šifrom TAKO 111 (autorica Marija Fekete Sullivan iz Sarajeva) dodijeli posebna pohvala.

Na koncu, Ocjenjivačko povjerenstvo pohvaljuje priču Gropčić bez znamena pod šifrom NADA I TARA (autorica Mirjana Jezildžić), kao i priču Dobra Ljiljana Dobretić pod šifrom SAYO (autorica Rabija Mameledžija), koje spadaju u one priče koje su malo odstupile od duha zadane teme. Prva je izuzetno dobra priča koja se bavi odgonetanjem legende o imenu mjesta, a druga nema u fokusu kraljice, banice i princeze, već plemkinju iz plemičke obitelji Dobetića sa Vlašića, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close