Gostovanje

"Posljednja ljubav Hasana Kaimije“ pred sarajevskom publikom

Kultura / Flash | 27. 01. 2014. u 13:26 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvedbom predstave Narodnog pozorišta Mostar "Posljednja ljubav Hasana Kaimije“ sutra na sceni Pozorišta mladih počet će realizacija Ugovora koji su potpisali Pozorište mladih Sarajevo i Narodno pozorište Mostar.

Tim povodom danas je upriličena press konferencija na kojoj su direktori kazališta Nermin Tulić i Šemsudin Gegić govorili o značaju suradnje među kazalištima te o predstavi.

Kako je rečeno ovom prilikom dva kazališta će se međusobno ugošćavati, a vremenom se ta suradnja možda i proširi na koprodukcijske projekte i slično.

Predstava „Posljednja ljubav Hasana Kaimije“ rađena je po tekstu Derviša Sušića u režiji i adaptaciji Šemsudina Gegića.

Gegić je istakao da je on kroz svoju adaptaciju obuhvatio oko četiri stoljeća na ovim prostorima. Četiri stoljeća u kojima odnos prema čovjeku nije se značajno promijenio od 17. stoljeća pa sve do danas.

Za prikaz tog i takvog stanja upravo je zahvalan tekst koji govori o Hasanu Kaimiji, koji je bio šejh, liječnik, pjesnik. Hasan Kaimija, je zbog svojih slobodarskih misli, duševnosti i duhovnosti potjeran iz Sarajeva u Zvornik. Hasan Kaimija bio je i čovjek koji voli.

Gegić je istakao da je riječ o jednom od ponajboljih Sušićevih tekstova, ali koji je bio rijetko izvođen jer uvijek se dogodilo da nekome ne odgovara ovaj tekst.

On je za predstavu rekao da nije angažirana, ali da je suvremena.

Predstavu za koju je obitelj Derviša Sušića ustupila autorska prava i na premijeri pohvalila kao najbolju adaptaciju teksta ovog autora, redatelj Šemsudin Gegić nazvao je predstavom koja je „krik za spašavanje duše“.

U predstavi glume Emir Spahić, Ajla Hamzić, Emir Sejfić, Šerif Aljić, Amna Hadrović, Amela Kreso, Vedran Vilogorac, Mirsad Elezi, Jasmin Krpo, Goran Lozo.

Gegić je za ovu predstavu uredio ne samo režiju i adaptaciju već i scenografiju.

Početak predstave je u 20.

Kopirati
Drag cursor here to close