Mostar

Položeno cvijeće na spomen bistu Džemala Bijedića

Kultura / Flash | 14. 02. 2017. u 10:50 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu svečanog obilježavanja 40. godišnjice osnutka Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru, danas je ispred zgrade Rektorata položeno cvijeće na spomen bistu Džemala Bijedića.

Cvijeće je na spomen bistu Džemala Bijedića ispred Rektorata položio rektor Sead Pašić, kazavši da mostarski univerzitet s ponosom nosi ime Džemala Bijedića već 40 godina.

"Ove godine obilježavamo 40 godina Univerziteta 'Džemal Bijedić' i 40 godina od tragične smrti Džemala Bijedića u avionskoj nesreći sa suprugom Razijom i članovima posade. Bio je veliki političar koji je ostavio dubok trag na domaćoj i međunarodnoj sceni. Ono što je nama posebno značajno jeste da je bio veliki Mostarac i lokal patriota koji je dao jako puno za razvoj i prosperitet Mostara i kompletne Hercegovine", kazao je rektor Pašić.

S ponosom će se kako je naglasio uvijek čuvati uspomena na život i djelo Džemala Bijedića. Tom prilikom je najavio i obilježavanje 100. godišnjice od rođenja Džemala Bijedića u mjesecu travnju.

Činu polaganja cvijeća, osim uposlenih Univerziteta, prisustvovali su i članovi i predstavnici Univerziteta iz Bosne i Hercegovine kako javnih tako i privatnih. Svečanom akademijom Univerziteta, program se nastavlja u Narodnom pozorištu Mostar, gdje će se večeras u 20 sati održati koncert benda 'Divanhana'.

Program obilježavanja 40. godina rada i djelovanja Univerziteta Džemal Bijedić Mostar, koji je započeo 6. veljače 2017. godine završava se u subotu, 18. veljače, svečanom promocijom 32 doktora znanosti Univerziteta s početkom u 11 sati na Ekonomskom fakultetu.

Kopirati
Drag cursor here to close