Na Babunu

Počela obnova džamije u Ilićima

Kultura / Flash | 07. 08. 2017. u 13:41 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klanjem kurbana jutros je označen početak obnove posljednje u ratu porušene džamije na području Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Mostar, džamije hadži Saliha Temima na Babunu u Ilićima kod Mostara.

Tom vjerskom činu prisustvovali su mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, predsjednik Medžlisa IZ-e Mostar Ramiz Jelovac, glavni imam Suljo ef. Cikotić i imam u džematu Balinovac Adnan ef. Jakirović.

Obnova džamije na Babunu prema mišljenju mostarskog muftije je jedan od značajnih događaja u Mostaru u posljednje vrijeme jer se radi o obnovi posljednje džamije porušene u Mostaru.

Istaknuo je kako obnova džamije ima svoj povijesni značaj zbog opredijeljenosti džematlija i Islamske zajednice u Mostaru da obnovi sve vjerske objekte.

"U odlučnosti smo da vratimo sve svoje simbole koji su nemilosrdno rušeni, ne samo u posljednjoj agresiji, već i u minulim sistemima, tijekom socijalističke vlasti, Kraljevine Jugoslavije, jer su brojne od njih jednostavno zbrisane s lica zemlje. Danas nas posebno raduje opredijeljenost džematlija iz Ilića i okoline koji u ovom projektu prepoznaju veliku važnost, vide svoju obvezu i amanet da nastave kontinuitet življenja onako kao su to činili i njihovi preci. Sretni smo da će džamija ponovo okupljati ovu zajednicu muslimana", kazao je muftija Dedović.

Podsjetio je da džamija u Ilićima ima povijesni značaj i stoga što su njen džemat činili i čuveni alimi iz obitelji Karabega, poput glasovitog mostarskog muftije Mustafe Sidki Karabega, prvog prevoditelja Kur'ana na bosanski jezik Ali Riza Karabega i drugih.

"Kao i druge ugledne mostarske obitelji ovdje su Karabezi imali svoja imanja, svoje posjede. Ovdje postoji mnogo važnih događaja i činjenica koje obvezuju Islamsku zajednicu i muslimane Mostara da ne izgube vezu s povijesnim pamćenjem", istaknuo je muftija.

Prema projekcijama i planovima Islamske zajednice, cijeli lokalitet oko džamije na Babunu bit će dostojno uređen, što podrazumijeva ugradnju ogradnog zida, ravnanje terena, uklanjanje šikare i neprimjerenog raslinja.

Muftija je poslao poruku džematlijama Mostara, pogotovo onim koji su rođeni ili su živili u Ilićima, da se shodno svojim mogućnostima uključe u ovu akciju i da obnovu džamije na Babunu prepoznaju kao vrlo važan projekat.

"Islamska zajednica zajedno sa svojim džematlijama je kadra i ovu obnovu dovesti do kraja“, rekao je te dodao da bi prema prvim procjenama džamija mogla biti obnovljena u narednih šest mjeseci.

Džamija hadži Saliha Temima u Ilićima izgrađena 1676. godine, a potpuno je srušena 1993. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close