"Skupljači perja''

Pedeset godina od najboljeg filma bivše Juge

Kultura / Flash | 24. 03. 2017. u 11:08 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muzej Jugoslavije, u suradnji s kompanijom "Avala film Way" i Jugoslovenskom kinotekom, organizirat će 28. ožujka u Beogradu program obilježavanja 50 godina od premijere filma Aleksandra Petrovića "Skupljači perja".

U anketi, koju je 1979. godine proveo Institut za film među jugoslovenskim filmskim umjetnicima i kritičarima, "Skupljači perja" proglašen je najboljim filmom u povijesti jugoslavenske kinematografije.

U sklopu obilježavanja, u kino dvorani Muzeja 25. maj bit će prikazan Petrovićev film, a specijalna gošća bit će glumica Branka Petrić.

Posjetitelji će moći pogledati i prigodnu izložbu posvećenu ovom značajnom jubileju. "Skupljači perja" jedan je od najznačajnijih filmova crnog vala i jugoslavenske kinematografije uopće, prenosi Tanjug.

Nagrađen je Velikom zlatnom arenom na 14. Filmskom festivalu u Puli, Specijalnom velikom nagradom glavnog žirija na 20. Filmskom festivalu u Cannesu (1967), a bio je nominiran i za Zlatnu palmu Filmskog festivala u Cannesu, kao i za Oscara za najbolji film na stranom jeziku 1968. godine.

Film "Skupljači perja" je prvi koji tretira položaj Roma u društvu i otkriva njihov život i prvo ostvarenje u kojem Romi govore svojim jezikom, podsjeća Muzej Jugoslavije.

Kopirati
Drag cursor here to close