Druženje

Pavao Pavličić dolazi u Mostar

Kultura / Flash | 29. 05. 2017. u 09:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski pisac Pavao Pavličić družit će se s Mostarcima – u srijedu, 31. svibnja u 19.30 u Galeriji Katarine Kosače u Mostaru.

Riječ je o druženju s jednim od najboljih i najčitanijih suvremenih hrvatskih književnika nakon što je Matica hrvatska Mostar organizirala druženje s Julijanom Matanović u Mostaru i Čapljini.

Pavao Pavličić - scenarist, pripovjedač, romanopisac, književni povjesničar i esejist - rođen je u Vukovaru 1946. godine. Fakultet je završio u Zagrebu diplomirajući na Filozofskom fakultetu. Danas je tamo zaposlen kao profesor.

U svom životu do sada napisao je više od četrdeset knjiga, ali ističe se zasigurno kao jedan od najpoznatijih pisaca kriminalističkih romana u Hrvatskoj. Od tih djela poznati su "Stroj za maglu", "Plava ruža", "Umjetni orao".

Napisao je mnoga djela koja su povezana s njegovim rodnim gradom Vukovarom. Tamo je prikazao i brojne slike grada kako je izgledao za vrijeme njegovog školovanja, odrastanja i Domovinskog rata. Prikazao ih je u djelima "Vukovarske razglednice", "Dunav", "Vodič po Vukovaru", "Šapudl".
Od ostalih djela poznata su "Sretan kraj", Rupa na nebu", "Slobodni pad", "Večernji akt", "Zaborav", "Pokora".

Od romana za djecu se izdvajaju izdvojiti romane "Zeleni tigar", "Trojica u Trnju", "Petlja", "Mjesto u srcu", "Lopovska uspavanka".

Prema nekim romana i scenarijima snimljeni su i filmovi.

Kopirati
Drag cursor here to close