Postoje prepreke

Patrijarh Irinej: Još nije vrijeme da Papa dođe u Srbiju

Kultura / Flash | 11. 10. 2016. u 09:25 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Patrijarh srpski Irinej izjavio je danas kako vrlo poštuje to što Vatikan nije priznao Kosovo i da se srpski svetinje proglase kosovskim, te da njegov dolazak u Srbiju ne bi bio od štete, ali i da do tog posjeta neće doći dok Srpska pravoslavna crkva (SPC) ne da suglasnost.

Prepreka tome je, s žaljenjem je konstatirao poglavar SPC, srpska tragična povijest i odnos s Hrvatima.

"Zahvalni smo rimskom episkopu na tome što Vatikan nije priznao Kosovo i što Vatikan nije pristao da se srpski svetinje na Kosovu i Metohiji proglase kosovskim. Papa uživa veliki ugled u svijetu ne samo kod svojih vjernika nego uopće njegova uloga i svakako njegov dolazak u Srbiju ne bi bio od štete ", rekao je patrijarh za TV Pink, prenosi Tanjug.

Podsjetio je da Papa ima poziv države, jer je on i državnik, da posjeti Srbiju, ali ne i suglasnost Crkve.

"Papa je državnik i može odgovoriti pozivu svake države. Ja vjerujem da papa Franjo neće doći dok ne dobije poziv i suglasnost naše crkve", rekao je parijarh.

Kada je riječ o suglasnosti Crkve za dolazak Pape, poglavar SPC-a kaže da je to pitanje o kojem treba odlučiti Sabor.

"Mi taj poziv nismo uputili", rekao je patrijarh, a kao prepreke za to je naveo: "Mi ovdje još uvijek imamo ogroman broj našeg naroda izbjeglog iz Hrvatske kako zbog zločina iz Drugog svjetskog rata i rata 90. godina što je ustvari samo nastavak tih odnosa koji su postojali i ranije".

Kao najveću prepreku dolaska pape Franje u Srbiju, patrijarh je istaknuo to što su u tom, kako je rekao, ustaškom pokretu sudjelovali i predstavnici Rimokatoličke crkve.

Upitan koji je njegov stav o dolasku pape Franje u Srbiju, patrijar je rekao da je to samo njegov stav i da bi za sada trebala ostati tajna, ali je dodao: "Nesporno je kako bi od dolaska Pape u Srbiju bilo velike koristi, ali moje mišljenje je mišljenje prvog među sebi ravnima i mislim da ne bi bilo štete. Na kraju krajeva mi smo kao crkva uvijek spremni za dijalog, susret i razgovor".

Upitan što očekuje od mješovite komisije koja razmatra opravdanost kanonizacije Alojzija Stepinca, a koja će zasjedati u listopadu u Zagrebu, patrijarh kaže da vjeruje da će Vatikan uvažiti njihove argumente i materijalne dokaze.

Ohrabren je kaže izjavom Pape da Rimokatolička crkva ne može preobraća pravoslavce.

"Nas hrabri ta izjava pape Franje. I tu leži problem svih naših dosadašnjih odnosa ne samo s nama. Ovaj sadašnji papa je čovjek od dijaloga, čovjek koji krišćanskije gleda na mnoge probleme u crkvi nego njegovi prethodnici. Čovjek koji ima širokogrudost i koji želi da se mnogi problemi rješavaju na načelu jevanđeljskom", naveo je poglavar SPC-a.

Upitan može li Crkva utjecati na smanjenje tenzija u regiji, patrijarh kaže da može i da to čini, ali da bi mnogo manje zla bilo da Rimokatolička crkva u Hrvatskoj nije podrgijavala nacionalizam u hrvatskom narodu i da nije nastojala da se "oslobodi" srpskog naroda s područja Hrvatske.

Napomenuo je i da u svakom susretu izražava to mišljenje, ali dodaje da za razliku od srpskog naroda, hrvatski sluša svoju crkvu.

Kopirati
Drag cursor here to close