Poruka

Papina propovijed: Još jedan vapaj - nikada više rata!

Kultura / Vjera | 06. 06. 2015. u 10:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Biblijskim čitanjima odjeknula je više puta riječ mir. Mir je Božji dar, plan za čovječanstvo povijest i sve stvoreno, to je plan koji uvijek nailazi na protivljenja čovjeka i zloga, tako i u našem vremenu. Čežnja za mirom i trud oko njegova postizanja sukobljavaju se s činjenicom da se u svijetu trenutno vode toliki oružani sukobi. To je jedna vrsta trećeg svjetskog rata koji se vodi u dijelovima te se u kontekstu globalne komunikacije doživljava prava ratna klima'', poručio je papa Franjo u svojoj propovijedi na stadionu Koševo.

Postoje neki, kazao je Papa, koji bi namjerno htjeli stvarati i izazivati ovu klimu posebno oni koji nastoje izazvati sukobe među različitim kulturama i civilizacijama , te onih koji smišljaju ratove kako bi prodavali oružje.

''Ali, rat podrazumijeva žene, djecu i starce u izbjegličkim kampovima podrazumijeva prisilno napuštanje domova, razrušene kuće, ulice i gospodarske objekte, podrazumijeva prije svega tolike razorene živote… Vi to vrlo dobro znate jer ste sve ovo doživjeli upravo ovdje, kolika patnja i kolika razaranja, kolika bol. Danas se još jednom iz ovog grada uzdiže vapaj naroda Božjega i svih muškaraca i žena dobre volje, nikada više rata!.

'Blago mirotvorcima', poziv je aktualan koji vrijedi za svaki naraštaj, ne kaže blaženi propovjednici mira, jer svatko je sposoban govoriti o njemu čak na licemjeran i lažan način. Nego, kaže blago mirotvorcima tj. onima koji ga tvore, stvaraju. Stvarati mir svojevrsno je umijeće, zahtjeva se strast, strpljivost, iskustvo, postojanost; blaženi su oni koji siju mir svakodnevnim radom, i gestama služenja, bratstva, dijaloga i milosrđa. Upravo će se ovi sinovima Božjim zvati, jer Bog sije mir uvijek i posvuda. U punini vremena, Bog je u svijet poslao svojega Sina da imamo mir. Stvarati mir je neumoran posao koji se ostvaruje svakog dana korak po korak'', rekao je Papa.

Kako se ostvaruje mir podsjetio je Izajia, naveo je papa Franjo dodavši kako će ''mir biti djelo pravde''.

''Mir je djelo pravde, niti ovdje se ne radi o teoriji i planiranju pravde već pravdi koja je primijenjena življenja, Novi zavjet nas uči kako je ispunjenje pravde ljubiti bližnjega kao sebe samog, kako se mijenjaju stvari kad se s milošću Božjom slijedimo ovu zapovijed. To je zbog toga jer se mi mijenjamo. Ona osoba i narod koje sam doživljavao kao neprijatelja ima isto lice kao ja, moje srce, moju dušu, imamo istog oca na nebesima istinska bi pravednost bila činiti toj osobi i tom narodu sve ono što bi volio da bude učinjeno meni i mom narodu'', rekao je Papa.

Podsjetio je kako je drugom čitanju Sveti Pavao nam pokazao prijeko potrebne osjećaje za stvaranje mira.

''Zaodjenite se u milosrdno srce, dobrostivost, poniznost, blagost, strpljivost te podnosite jedni druge praštajući si pritužbe. Kao što je Gospodin vama oprostio tako i vi. To su osjećaji koji nama pomažu da ovdje gdje živimo postanemo umjetnici o stvaranju mira. No, nemojmo se zavaravati da to ovisi samo o nama, pali bismo tada u prazni moralizam, mir je dar Božji ne u magijskom smislu nego upravo u ovomu, on Krist sa svojim Duhom može utisnuti u naša srca i tijela ove osjećaje i učiniti nas istinskim oružjem svojega mira i ponirući još dublje. Apostol govori kako je mir dar Božji jer je plod njegove pomirbe s nama. Samo ako se pomiri s Bogom, čovjek postaje pravi mirotvorac. Molimo danas Gospodina po zagovoru blažene Djevice Marije milost da imamo jednostavno srce puno strpljivosti, želje i zalaganja za pravednost. Molimo ga da budemo milosrdni da se zalažemo i stvaramo mir, a ne rat i neslogu. To je jedini put koji nas čini sretnima i blaženima'', završio je svoju propovijed pred 70 tisuća vjernika papa Franjo.

Svi svjetski mediji prenose danas poruke iz Sarajeva. Associated Press navodi kako je papa Franjo zatražio od bosanskih muslimana, pravoslavaca i katolika da ostave za sobom "duboke rane" iz njihove prošlosti i da zajednički rade na mirnoj budućnosti, kako bi ohrabrio na pomirenje nakon razornog trogodišnjeg rata iz 1990-ih.

Associated Press navodi kako je papa Franjo pozvao ''Bosance da se suprotstave barbarstvu onih koji žele nastaviti da siju podjele kao uvod u novo neizrecivo nasilje''.

Inače, više od 1.300 medija iz oko stotinu zemalja akreditirano je za državnički i pastoralni pohod Svetoga oca BiH, od čega su 143 medijske kuće raspoređene za lokaciju na stadionu Koševo.

Kopirati
Drag cursor here to close