Posjeta

Papa stiže u Sloveniju?

Kultura / Flash | 17. 10. 2016. u 15:11 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenski predsjednik Borut Pahor u ponedjeljak je, nakon što ga je u Vatikanu primio papa Franjo, izrazio nadu da bi poglavar Rimokatoličke crkve iduće godine mogao posjetiti njegovu zemlju te se obratiti mladima.

"Svetog oca pozvao sam u posjet Sloveniji i izrazio mu nadu da bi do toga možda moglo doći iduće godine", kazao je novinarima Pahor nakon susreta s papom Franjom. Ako se Papa odluči posjetiti Sloveniju, Pahor je kazao da bi to moglo biti u ljeto iduće godine, na tradicionalnom susretu katoličke omladine u samostanu Stična. "Odluka o tome kad će posjetiti Sloveniju je u rukama pape Franje i imam dobar osjećaj i mislim da bi iduće godine mogao posjetiti naš zemlju", kazao je slovenski predsjednik.

Duhovno okupljanje mladeži

Dodao je da bi dobra prilika za to moglo biti tradicionalno duhovno okupljanje mladeži u Stični, te da su mladi i samo pozvali papu Franju da dođe u Sloveniju.

Sloveniju je od osamostaljenja 1991. godine dva puta posjetio najviši poglavar Katoličke crkve, a oba puta to je bio papa Ivan Pavao II.

Tijekom dvodnevnog posjeta Vatikanu Pahor se susreo i s vatikanskim državnim tajnikom, kardinalom Pietrom Parolinom. Pahor se u razgovoru s Parolinom dotakao otvorenih pitanja između Slovenije i Vatikana, pa i nekih o kojima postoje neslaganja između Ljubljane i lokalne Rimokatoličke crkve u Sloveniji, kao što su pitanje vjerskog odgoja i povrata crkvenih dobara oduzetih u vrijeme komunizma.

Službeni posjet

Slovenija temeljnim ugovorom o odnosima s Vatikanom, sklopljenim u vrijeme bivšeg pokojnog premijera Janeza Drnovšeka ne dopušta vjeronauk u javnim školama, a Pahor je nakon razgovora kazao kako to pitanje traži mnogo dijaloga, pri čemu treba poštovati slovenski ustavni okvir koji definira odvojenost crkve od države. Bilo je riječi i o postupku vraćanja crkvenih dobara i odšteti, nakon što su se nedavno među nekim strankama u Sloveniji pojavili zahtjevi da se Crkva odrekne odštete od nekoliko desetaka milijuna eura koje bi trebala dobiti odlukom suda za oduzete šume i druge površine iz vremena komunizma, što je neprihvatljivim nazvao ljubljanski nadbiskup Stanislav Zore, rekavši da bi se u tom slučaju radilo o vjerskoj diskriminaciji jer Crkva po zakonu donesenom 1990. ima pravo na povrat svoje oduzete imovine.

Pahorov posjet Vatikan bio je prvi službeni posjet nekog slovenskog predsjednika Svetoj Stolici nakon 20 godina, a Pahora je pratio i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec.

Pahor je tom prigodom zahvalio Papi i Svetoj Stolici na svemu što je Vatikan učinio prilikom priznanja Slovenije kao samostalne države, te odao priznanje papi Franji za sve što čini za mir u svijet i pomirenje među narodima, te ocijenio da odnosi koji su dobri mogu biti još bolji.

Kopirati
Drag cursor here to close