Papa Franjo će posjetiti Irsku: Papa ciljano približava Crkvu narodu
Posjeta nakon 40 godina
OBJAVA: Ponedjeljak, 28. studenog 2016. 18:39
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: A.M.
Papa Franjo će posjetiti Irsku: Papa ciljano približava Crkvu narodu
0

Usprkos tome što su neki militanti i dalje aktivni, sigurnost je danas manji problem nego što je to bilo prije tog sporazuma.

Papa Franjo će biti prvi papa u gotovo 40 godina koji će posjetiti Irsku, objavio je u ponedjeljak premijer te države, a postoje znakovi da će na istom putovanju Sveti Otac otići i u Sjevernu Irsku.

Papa Franjo je tijekom susreta s premijerom Endom Kennyjom Vatikanu potvrdio da će posjetiti Irsku 2018. Kenny je time htio stati na kraj godinama napetih odnosa između Dublina i Svete Stolice. Irska je 2011. zatvorila svoje veleposlanstvo u Vatikanu zbog skandala oko seksualnih zlostavljanja, prenosi Fena.

Papa Ivan Pavao II. posjetio je tu otočnu državu 1979., no nije se mogao uputiti na sjever zbog nasilja između protestanata koji su htjeli da Sjeverna Irska ostane u Ujedinjenom Kraljevstvu, te katoličkih nacionalista koji su zahtijevali da se ona udruži s Republikom Irskom.

Delikatnim dogovorom između dviju strana je 1998. završilo tri desetljeća nasilja u kojem je živote izgubilo više od 3600 ljudi. Usprkos tome što su neki militanti i dalje aktivni, sigurnost je danas manji problem nego što je to bilo prije tog sporazuma.

"Raspravljali smo o tome što bi on mogao učiniti... a ako to uključuje putovanje u Sjevernu Irsku, mi ćemo pomoći suradnjom oko pripreme", rekao je Kenny novinarima nakon susreta s Papom.

Sjevernoirska televizija UTV citirala je zamjenika premijera Martina McGuinnesa koji je rekao da "nema šanse da Papa posjeti Irsku, a da ne dođe na sjever", a s tim se slaže i Kenny, piše Hina.

"Ovo je Papa koji je posjetio mjesta za koja ljudi nisu očekivali da će posjetiti", istaknuo je irski premijer.

"On ciljano približava Crkvu narodu, pogotovo onima koji su siromašni i protjerani", zaključio je Kenny.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.