Arheologija

Paleontološka otkrića prof. Pavličevića izdižu Ramu kao mjesto novih znanstvenih otkrića

Kultura / Flash | 14. 01. 2017. u 12:49 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Miro Pavličević svojim radom Ramu će izdignuti kao mjesto novih znanstvenih otkrića, s mogućnostima znanstvenog i drugog turizma.

Inače, Pavličević je profesor u Srednjoj školi Prozor gdje radi već 17 godina predajući geografiju. Svojim odgojnim i edukativnim radom uzor je brojnim učenicima, a njegova ljubav spram ramskoj geologiji nadilazi sve granice mogućega. Svako pogodno i slobodno vrijeme provodi obilazeći ramski krajolik pronalazeći u njemu zanimljivosti koje nisu vidljive običnom promatraču. Njegovo oko i znanje gledaju u zemaljsku dubinu i širinu stvarajući nova znanstvena otkrića o zemljinoj prošlosti.

Sudeći prema radu prof. Mire, Rama će biti sigurno mjesto novih znanstvenih otkrića s mogućnostima znanstvenog i drugog turizma.

Jedno od njegovih najnovijih i najvećih otkrića su svakako fosilni ostaci u Donjoj Vasti. O tome je napravio znanstveni rad koji je objavljen u stručnom časopisu 'Rudarsko-geološki glasnik 2015.' čiji je izdavač Hrvatsko-geološko društvo Mostar.

U svom radu, Pavličević navodi kako je Ramsko područje iznimno složeno kako u geološko-petrološkom tako i u paleontološkom smislu, a čija postojanost kopna može se pratiti unatrag oko 450 milijuna godina.

''Pored vrlo starih stijena silur-devonske starosti, to potvrđuje i moguće paleontološko otkriće donjotrijaske makroflore u Rami s vrlo vrijednim daljnjim posljedicama i mogućim novim otkrićima fosila, prije svega, paleozoološke prirode. Cilj članka je, kroz preliminarnu analizu, sintezu i potencijalne nalaze donjotrijaske makroflore, upoznati sve zainteresirane s otkrićem sa svrhom mogućeg doprinosa općem znanstvenom dobru te baštini ramskog kraja. Do preliminarnih spoznaja u ovom radu došlo se koristeći metode kartografske analize i terenskog rada kao i paleobotaničke i paleozoološke analize i sinteze te analogije'', navodi se u sažetku Pavličevićevog rada.

U radu se, kako se navodi, prikazuje potencijalno otkriće donjotrijaske makroflore, koje bi u slučaju autentičnosti impliciralo postojanje kopnene faze u trijasu, s daljnjom implikacijom pronalaska i drugih znakovitih makrofosila trijaske starosti s posebnim naglaskom na fosile kralješnjaka.

Kopirati
Drag cursor here to close