Otvoreni 'Dani mevluda i zikra'
42. manifestacija
OBJAVA: Petak, 21. travnja 2017. 7:53
IZVOR: Fena
AUTOR: Z.S.
Otvoreni Dani mevluda i zikra
0

Mostarski muftija Salem ef. Dedović obraćajući se u ime organizacijskog odbora naglasio je kako će kroz programe posebno biti skrenuta pažnja na manje povratničke sredine.

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović otvorila je u četvrtak navečer otvorila 42. manifestaciju „Dani mevluda i zikra“ u okviru koje će se održati 14 različitih kulturno-vjerskih i znanstvenih sadržaja.

„Manifestacija je prerasla u događaj koji je mnogo više od dovišta na vrelu Bune. Ona je kulturološki događaj koji iz godine u godinu poprima sve veće dimenzije. Postala je tradicija, ne samo ovih prostora, već mnogo šire“, kazala je Mahmutbegović, pod čijim će se pokroviteljstvom održati ovogodišnje izdanje „Dana mevluda i zikra“.

Dodala je kako dostignuta razina kvalitete manifestacije obvezuje sudionike, aktere i posjetitelje da se ta razina zadrži te dodatno unaprijedi sljedećih godina.

„Ova manifestacija postala je nepresušan izvor za vjersko i kulturno napajanje nadolazećih generacija jer je dovište na vrelu Bune jedno od najjačih veza u našoj povijesti. Njegovanjem ove tradicije jasno pokazujemo zajedništvo Bošnjaka koje je preduslov za prosperitetnu i stabilnu Bosnu i Hercegovinu, opstanak i budućnost naše djece“, poručila je Mahmutbegović.

Mostarski muftija Salem ef. Dedović obraćajući se u ime organizacijskog odbora naglasio je kako će kroz programe posebno biti skrenuta pažnja na manje povratničke sredine.

„Nismo zaboravili praviti spoj između naše vjere, kulture i tradicije u našem nacionalnom jeziku. Programima otkrivamo i velika naučna imena koja su dala ogroman doprinos duhovnoj i nacionalnoj historiji ovoga podneblja“, kazao je muftija mostarski, dodavši kako „Dani mevluda i zikra“ čuvaju dostojanstvo i razvijaju samopouzdanje kod mladih generacija da vjeruju u sebe, čime na najbolji način ostavljaju zalog za sretniju budućnost.

Nakon što je manifestacija svečano otvorena održan je koncert duhovne muzike na kojem su zborovi „Sejfulah“ iz Konjica „El-Misbah“ iz Mostara, imami Medžlisa Islamske zajednice Mostar i Latif Močević interpretirali najpoznatije ilahije i kaside.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.