Stolac

Otvorena obnovljena Musafirhana i trg ispred Careve džamije

Kultura / Vjera | 29. 08. 2016. u 19:26 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji IZ u BiH, Muftijstva mostarskog i Medžlisa IZ Stolac, a u sklopu manifestacije Dani stolačkih džamija, proteklog je petka upriličeno otvaranje obnovljene Musafirhane i platoa čaršije.

''Nakon obnove svih deset porušenih džamija, Medžlis IZ Stolac obnovio je i Musafirhanu koja je uz sahat-kulu stoljećima simbolizirala profanu, zapravo profinjenu kulturu i civilizaciju u ovom gradu. Njenom obnovom Stolac je dobio mjesto u kojem znatiželjni putnici i umorni ašici mogu osvježiti svoju dušu i svoje tijelo prije nego što pođu u beskrajne daljine vlastitog nauma. Obnovom Musafirhane Stolac je i u praktičnom smislu ponovo postao otvoreni grad za sve ljude dobre volje, za sve dobronamjerne, prijatelje i goste'', rečeno je na otvaranju.

Među mnogobrojnim uzvanici otvaranju Musafirhane prisustvovali su mr. Nusret ef. Avdibegović, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH; potpredsjednik sabora IZ u BiH, Ramiz Jelovac; mostarski muftija, Salem ef. Dedović; muftija u mirovini, Seid ef. Smajkić; predsjedavajući Parlamentarne skupštine F BiH, Edin Mušić; predsjedavajući Skupštine HNŽ, Šerif Špago; ministri u Vladi, Hadžović i Teletović, kao i mnogi drugi.

''Obnovom Musafirhane i trga ispred Careve džamije, Stolac je ponovo dobio ono prepoznatljivo lice po kojem je bio poznat stoljećima. Stolac je čudesno čaroban grad, Stolac je živa otvorena knjiga naše bošnjačke i naše bosanskohercegovačke povijesti. Nigdje kao ovdje ne možete naći toliko značajnog i dragocjenog kulturno-povijesnog naslijeđa. Samo su Stočani uspjeli očuvati spomenike iz minulih vremena, od paleolita do dana današnjega. Ovdje su ispjevane najljepše pjesme o gradu, rodu, narodu'', rekao je Hasan Eminović.

Kopirati
Drag cursor here to close