Otvorena izložba ''Put sandala svetog Nikole Tavelića''
Tomislavgrad
OBJAVA: Subota, 1. srpnja 2017. 11:16
IZVOR: Fena
AUTOR: D.L.
Izložba sandale Nikola Tavelić TG
0

Kroz niz fotografija autora Jasmina Fazlagića izložba prati put prvog hrvatskog sveca Nikole Tavelića od njegovog rođenja i života u Šibeniku oko 1340. godine, preko misijskog djelovanja u Bosni i Jeruzalemu

Tradicionalna duhovno-kulturna manifestacija Dani sv. Nikole Tavelića započela je u petak otvaranjem izložbe "Put sandala svetog Nikole Tavelića" u galeriji Franjevačkog samostana u Tomislavgradu.

Kroz niz fotografija autora Jasmina Fazlagića izložba prati put prvog hrvatskog sveca Nikole Tavelića od njegovog rođenja i života u Šibeniku oko 1340. godine, preko misijskog djelovanja u Bosni i Jeruzalemu.

Idejni tvorac izložbe je fra Ivan Bradarić, gvardijan Franjevačkog samostana sv. Frane u Šibeniku, koji je na otvaranju podsjetio kako nema puno povijesnih podataka o životu Nikole Tavelića.

"Sv. Nikola skupa s trojicom svojih sudrugova sasječen je mačem u Jeruzalemu, dajući život za istinu Kristova Evanđelja, iz ljubavi za brata bližnjega. Nemamo od sv. Nikole Tavelića nikakve relikvije, njegovo tijelo je mučenički iznakaženo i pokušano biti spaljeno, te pokopano na nepoznatom mjestu. Ipak čuva se uspomena u našim starim samostanskim knjigama, a što je zapisano još u 16. stoljeću, da se u samostanu čuvaju sandale sv. Nikole Tavelića i te sandale su bile lajtmotiv koji me je proveo kroz ovu priču", kazao je fra Bradarić.

Nakon izložbe, za javnost je otvorena i samostanska knjižnica s neprocjenjivim knjižnim fondom od oko 25.000 naslova koji se sastoje od mnogobrojnih klasičnih, književnih, filozofskih, povijesnih, moralnih, teoloških i prirodoznanstvenih djela i knjiga od neprocjenjive vrijednosti izdanih prije 1901. godine.

U suradnji Uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, u knjižnici su drvene police zamijenjene metalnim.

"Cilj ovoga projekta je da Franjevačka knjižnica u Tomislavgradu postane informacijsko središte koje će svim korisnicima pod jednakim uvjetima pružati neometan pristup zbirkama i mrežnim izvorima te kulturno središte koje će promicati svijest o kulturnome nasljeđu franjevačke zajednice i društva u kojemu je zajednica djelovala kroz povijest te stvarati uvjete za osobni stvaralački izričaj članova zajednice", za Fenu je kazao knjižničar Ivan Protuđer.

Pozdravni govor na otvaranju samostanske knjižnice i izložbe uputio je gvardijan Franjevačkoga samostana u Tomislavgradu fra Sretan Ćurčić, dok je izložbu u ime državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH otvorila konzulica RH u Mostaru Jadranka Modrić.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.