Centar za kulturu

Otvorena izložba o književniku Hamzi Humi

Kultura / Kazalište | 17. 08. 2017. u 18:37 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Centru za kulturu Mostar otvorena je izložba posvećena književniku Hamzi Humi.

Na izložbi "Hamza Humo u zbirci Muzeja Hercegovine Mostar" predstavljena je bogata dokumentacija o Hamzi Humi - osobna dokumentacija pjesnika, dio dokumentarne građe koju čini i velik broj autorovih rukopisnih i tiskanih materijala, pisma i razglednice, korespondencija s domaćim i stranim pjesnicima, kao i fotografije pjesnika.

"Predstavljena je jedna selekcija zbirke iz ostavštine književnika i pjesnika Hamze Hume. Zbirka je podjeljena na nekoliko djelova", kazao je između ostaloga autor izložbe viši kustos Muzeja Hercegovine magistar Ibrahim Dizdar.

Direktor Muzeja Hercegovine Asim Krhan podsjetio je kako se manifestacija 'Mostarsko ljeto 2017.' bliži kraju. "Do kraja manifestacije ostalo je još nekoliko sadržaja. Nadam se da smo opravdali očekivanja te postavili dobre temelje za ovu manifestaciju u godinama koje su pred nama", rekao je Krhan.

Izložba je organizirana u okviru manifestacije "Mostarsko ljeto 2017" i ostaje slobodnom za razgledavanje narednih sedam dana.

Hamza Humo rođen je 1895. godine u Mostaru. Školovao se u rodnom Mostaru, Zagrebu, Beogradu i Beču.

Autor je više pjesničkih knjiga, a svoje najčuvenije i najznačajnije djelo, lirski roman "Grozdanin kikot" objavio je 1927. godine. Umro je u Sarajevu 1970. godine.

Sljedeći program u okviru 'Mostarskog ljeta' je nastup plesnih klubova iz Mostara i BiH 20.8. od 21 sat, a koji bi se trebao održati na platou ispod Starog mosta. Ukoliko vrijeme ne bude naklonjeno plesačima, plesni koncert će se održati u velikoj dvorani Narodnog pozorišta Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close