Otvoren XIV. internacionalni bijenalni festival crteža i grafika- Interbifep 2011

Kultura / Umjetnost | 18. 09. 2011. u 09:03 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla sinoć je svečano je otvoren XIV. Internacionalni bijenalni festival crteža i grafika-INTERBIFEP Tuzla 2011.

Tom prigodom je direktor Međunarodne galerije portreta Dženan Jusufović izrazio zadovoljstvo zbog održavanja ove velike kulturne manifestacije u Tuzli.

"Veoma sam sretan i ponosan večeras kada je Međunarodna galerija portreta Tuzla ugostila 160 umjetnika iz 51 zemlje. U okviru festivala bit održano niz kulturnih aktivnosti, koncerti, likovne radionice, promocija knjige Ismara Mujezinovića i okrugli stol na temu 'Budućnost i perspektiva INTERBIFEP-a", kazao je Jusufović.

Predsjednik Organizacijskog odbora festivala, načelnik Tuzle Jasmin Imamović poželio je gostima dobrodošlicu u Tuzlu na 14. Internacionalni bienalni festival portreta, crteža i grafike INTERBIFEB 2011 i službeno ga proglasio otvorenim.

Svečanom otvaranju INTERBIFEP-a prisustvovao je i predsjednik Fondacije za glazbene, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo Jasmin Duraković koji je gostima u svom govoru naglasio da je izuzetno sretan zbog toga što se u Tuzli poštuje kontinuitet kulturnih događanja i što se u Tuzlu ponovo vratio veliki umjetnik Ismar Mujezinović.

Internacionalni bijenalni festival portreta, crteža i grafike je najstarija međunarodna likovna manifestacija, a organizira se od 1980. godine. Ovogodišnje nagrade XIV. INTERBIFEP-a su tri velike diplome za crtež (1 otkupna nagrada i 2 diplome), tri velike diplome za grafiku (1 otkupna nagrada i 2 diplome), te nagrade "Ismet Mujezinović" i "James H. Pitno".

Internacionalni žiri, kojeg čine eminentna imena iz Bosne i Hercegovine, Francuske i Engleske, zasjedat će od 18. do 20. listopada, kada je planirana i završna ceremonija na kojoj će biti objavljena imena nagrađenih umjetnika.

Nakon zatvaranja INERBIFEP-a postavka radova bit će izložena 12 dana kako bi je zaineresirani građani mogi posjetiti. Održavanje INTERBIFEP-a podržali su Općina Tuzla, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Tuzlanske županije, Fondacija za glazbene, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, British Council, Francuski institut u BiH i Veleposlanstvo Republike Češke u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close