Otvoren 4. ciklus Bijenala suvremene umjetnosti u Titovom bunkeru
Konjic
OBJAVA: Petak, 21. travnja 2017. 13:57
IZVOR: Fena
AUTOR: K.K.
Bijenale Titov bunker
0

Otvaranju novog ciklusa Bijenala prisustvovali su brojni gosti i predstavnici vlasti koji su ukazali na izniman značaj ovog projekta za umjetničko povezivanje

U Titovom podzemnom atomskom bunkeru u Konjicu danas je uz prigodnu svečanost otvoren novi, 4. ciklus projekta Bijenale suvremene umjetnosti "D-0 ARK Underground", čija je misija pretvoriti vojni objekt atomskog skloništa u mjesto umjetničkog stvaralaštva i susreta umjetnika iz regije i svijeta.

Atomska ratna komanda (ARK) površine od 6.500 kvadratnih metara, u koju je uloženo 4,6 milijardi američkih dolara, izgrađena od 1953. do 1979. godine, danas služi kao mjesto održavanja najvećeg regionalnog kulturnog događaja.

Javnost je tek 2000. godine saznala za postojanje ogromnog atomskog skloništa, jednog od najvećih ove vrste u Europi a koje je u slučaju atomskog incidenta u "hladnom ratu" moglo poslužiti kao zaštita za 350 članova vojne elite. Završetkom tog rata, desetljeće nakon završetka izgradnje bunkera, završena je i njegova funkcija.

Otvaranju novog ciklusa Bijenala prisustvovali su brojni gosti i predstavnici vlasti koji su ukazali na izniman značaj ovog projekta za umjetničko povezivanje, ali i jačanje povjerenja i suradnje među zemljama regije. Ovaj put radove je dosadašnjoj kolekciji priložilo šest umjetnika, čija se djela referiraju na promišljanje spoja prošlosti i sadašnjosti, nekadašnje vojne opasnosti i sadašnje funkcije ovog objekta.

 

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.