Mostarska liska

“Odumiranje međeda”: Dođite da se zajedno nasmijemo, da biramo i svijetlimo u mraku!

Kultura / Flash | 28. 04. 2017. u 06:18 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak, 28. 4. u 20 sati konkurencijski dio 14. Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska” zatvara predstava “Odumiranje međeda” Narodnog pozorišta Mostar po tekstu Branka Ćopića i u režiji Emira Kapetanovića – atraktivna, scenski i tematski zanimljiva, komedija koja propituje.

“Odumiranje međeda” je interaktivna predstava u kojoj publika prisustvuje jednom fiktivnom predizbornom skupu i gdje publika odlučuje kako će predstava završiti, odnosno kako će završiti naše društvo. Igraju: Saša Oručević, Amela Kreso, Ajla Hamzić, Jasmin Krpo, Mirsad Elezi, Emir Spahić, Šerif Aljić, Goran Lozo, Vedran Vilogorac i Emir Sejfić. Adaptaciju i dramaturgiju predstave potpisuje Dženan Medanović, scenografiju i kostime Lana Lončarević, glazbu Nedim Ćišić i Darko Majersky, a koreografiju Plesni studio Mo-Stars, Mostar.

“Likovi koje je Ćopić ismijavao u svom tekstu prije skoro šezdeset godina, danas su likovi koji odlučuju o našim sudbinama. Odumiranje međeda se desetljećima bori sa korumpiranim vladajućim strukturama, a ja ga zajedno s ansamblom na scenu Narodnog pozorišta u Mostaru postavljam u obliku predizborne kampanje jednog fiktivnog načelnika i njegove fiktivne političke stranke. Prateći članove jedne stranke u pokušaju da do izborne noći opravdaju svoj nerad, nemar i nagomilane troškove i ponovo pridobiju povjerenje glasača, preispitujemo sve nas. Nas birače i građane koji smo odrastajući u korumpiranom sistemu prihvatili korupciju kao legitiman princip funkcionisanja društva. Osnovno pitanje predstave je da li smo zaista spremni na promjene koje toliko prizivamo, a publika je ta koja će dati odgovor. Publika glasanjem odlučuje kakav će biti kraj predstave a samim tim i početak (ili konačni kraj) novog bosanskohercegovačkog društva”, Emir Kapetanović, redatelj predstave “Odumiranje međeda”.

Dođite da se zajedno nasmijemo, da biramo i svijetlimo u mraku!

Portal Bljesak.info u suradnji s Narodnim pozorištem čitatelje je nagradio s 2X2 ulaznice za predstavu ''Odumiranje međeda''. Ulaznice za večeras su osvojili Enesa Čolaković  i Mila Šušak.
Kopirati
Drag cursor here to close