Održani koncerti povodom Petih dana otvorenih vrata Studija glazbene umjetnosti u Zagrebu
Glazba
OBJAVA: Nedjelja, 19. ožujka 2017. 14:37
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: Z.D.
Održani koncerti povodom Petih dana otvorenih vrata Studija glazbene umjetnosti u Zagrebu
0

Riječ je o dva koncerta različitoga sadržaja koji su oduševili publiku.

Nakon uspješnih koncerata koje su poklonili studenti i profesori Studija glazbene umjetnosti FPMOZ-a povodom Petih dana otvorenih vrata svom gradu Mostaru, u Muzičkom centru Pavarotti, svoje glazbeno umijeće i interpretaciju su predstavilii u glavnom gradu Republike Hrvatske.

Naime riječ je o dva koncerta različitoga sadržaja. Prvi koncert izričito klasičnoga sadržaja održan je 16. ožujka u koncertnoj dvorani Blagoja Berse na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Na programu su se našla djela: F. Sora, J. S. Bacha, G. Faurèa, H. Wieniawskoga, A. Lottia, I. Rudic-Mitrovic, F. Chopina, A. Vivaldia, A. Parta i J. Ruttera. Ovaj raznoliki program su interpretirali studenti solo pjevanja (Nikolina Zovko i Marin Vitas), gitare (Bruno Vager), violine (Ante Slišković) i klavira (Marko Palameta, Brigita Šilić, Ana-Marija Milićević i Mateja Milićević) te profesorice klavira (Marijana Pavlović i Amela Plosko).

Koncert su posebno obogatili Mješoviti pjevački zbor Studija glazbene umjetnosti i Mješoviti komorni pjevački ansambl „Pro arte“ pod vodstvom izv.prof. Katje Krolo Šarac. Studenti i profesori su bili počašćeni velikim pljeskom od strane zagrebačke publike. Drugi dan, točnije 17. ožujka s početkom u 20:00 sati, u prostorijama Matice hrvatske studenti i profesori su se predstavili koncertom drugačijega sadržaja pod nazivom ''Etno u klasičnoj glazbi''.

Repertoar je stilski protkan elementima narodnog izričaja i tradicije različitih skladatelja poput B. Bartóka, T. L. de Victorije, M. Tajčevića, T. Vidošića, J. Brahmsa, O. Gjeila, E. Cossetta, J. L. Amesa i V. Komadine. Kroz ovo veoma bogato glazbeno putovanje isprepleteno tradicijskim izražajem studenti (Marko Stojanović,Marko Palameta, Brigita Šilić i Ana-Marija Milićević) i profesori (Amela Plosko, Katja Krolo-Šarac) su pokazali svoju umjetničku interpretaciju u sasvim drugom prizvuku, prizvuku narodnih karakteristika i elemenata.

Cijelom organizacijom koncerata ravnala je pročelnica Studija mr. Lidija Vladić-Mandarić uz pomoć tajnice Studija mr. Marine Bazina i, dakako, uz podršku vodstva FPMOZ-a i red.prof.dr. Marija Vasilja, dekana istoga.

Sve to ne bi bilo dosta da se tu nisu našli i cijenjeni profesori te prijatelji ovoga Studija kao što su red.prof.dr. Goran Končar, inicijator koncerata u Zagrebu, te umjetnički direktor događaja

''Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj" na kojemu Studij po drugi puta pokazuje svoje umijeće, i dakako organizacijski voditelj Mirko Cvjetko. Poruka na glazbenim programskim knjižicama Matice hrvatske u Zagrebu govori sve: ''Mladi još nemaju iskustvo, ali imaju zanos, nedostaje im zrelost, ali imaju hrabrosti. Svaki talent je jedinstven i neponovljiv te ujedno i zahtijeva i daruje. Stoga njihove dokazane vrijednosti, koje obećavaju još više, zaslužuju potporu cijeloga društva, a susreti s njima oplemenjuju i pružaju iznimno zadovoljstvo."

Za sve zainteresirane su vrata otvorena i u travnju, te izuzev obilaska radnoga prostora studenata, za kandidate su pripremljene i sljedeće glazbene radionice: Ponedjeljak, 3. 4. 2017. u 12 sati - Klavir - mr.art. Dragan Opančić, doc. Petak, 17. 3. 2017. u 13:00 sati - Violina - dr.art. Goran Končar, red.prof. Utorak, 25. 4. 2017. u 12:00 sati - Klavir - mr.art. Jadranka Garin Borović, doc. Sve informacije o prijavama mogu se dobiti na e-mail: marinna.bazina@gmail.com

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.