76. obljetnica

Održana komemoracija u Krnjeuši za ubijenog župnika i 240 katolika

Kultura / Flash | 13. 08. 2017. u 08:46 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu 76. obljetnice stradanja krnjeuškog župnika Krešimira Barišića i više od 240 katoličkih vjernika održana je u subotu komemoracija u Krnjeuši.

Na devastiranom groblju "Križ" svetu misu predvodio je banjolučki biskup Franjo Komarica u zajedništvu s drvarsko-petrovačkim župnikom i upraviteljem župe Krnjeuša don Davorom Klečinom i ravnateljem Katoličkog školskog centra u Bihaću don Slavom Grgićem.

U uvodnom pozdravu župnik Klečina naglasio je kako kao vjernici Krnjeušu, iako danas tamo ne živi nijedan katolik i nema vidljivih tragova postojanja župe, "ne bismo trebali zvati bivšom župom, budući da smo kao živuća Crkva u zajedništvu s pokojnima, a u Krnjeuši uskrsnuće čekaju zemni ostatci mnogih vjernika, po grobljima gdje su pokopani ili po jamama gdje su u mržnji bačeni".

U svojoj propovijedi biskup Komarica je istaknuo kako je od prvih stoljeća postojanja Crkve, sveta dužnost kršćana pokapanje mrtvih i molitva za mrtve. Naveo je da su u Krnjeuši prije 76 godina, u kolovozu ubijena 232 civila katolika bez ikakvog suda i presude, a među njima i mladi krnjeuški župnik Krešimir Barišić, te trojica sjemeništaraca: Ivan Skender (12 godina), Jure Tomičić (17 godina) i Ilija Poplašen (18 godina).

Biskup je potom vjernike podsjetio na riječi pape Franje izrečene prigodom posjeta Sarajevu prije dvije godine: "Nemate pravo zaboraviti svoju povijest i mučenike. Ne radi osvete, nego zato da budete mirotvorci, da biste mogli ljubiti poput njih".

Naglasio je da je u Krnjeuši 9. i 10. kolovoza 1941. počinjen strašan grijeh pred Bogom, a prema međunarodnom pravu strašan zločin, te da su žrtva toga grijeha i zločina bili katolici.

"Žrtva je uvijek žrtva, tko god ona bila, a zločin je uvijek zločin, bez obzira tko ga je počinio", istaknuo je biskup Komarica i naveo da se o ovom zločinu u Krnjeuši predugo šutjelo, te da počinitelji nikada nisu kazneno odgovarali pred nadležnim državnim institucijama.

Pozvao je vjernike da budu istinoljubivi i miroljubivi te da s nadom i optimizmom gledaju u budućnost svoje zemlje. Također ih je pozvao da izgrađuju Kristovo kraljevstvo istine i pravde, milosrđa, svetosti, praštanja, ljubavi i mira.

Biskup je potaknuo vjernike da slijede svijeti primjer župnika Barišića, koji je prema brojnim svjedočanstvima bio dobročinitelj i tamošnjeg pravoslavnog puka, u vjernosti Kristu i njegovu Evanđelju, te vjernosti svojoj rodnoj zemlji.

Pri kraju svete mise biskup Komarica blagoslovio je stari kameni križ, jedini očuvani spomenik na tome opustošenom groblju, koji je nakon što je 76 godina ležao na zemlji, podignut i postavljen na novoizgrađeni betonski pijedestal.

Potom su za žrtve pokolja u Krnjeuši, pred spomen-križem vijence položila izaslanstva Hrvata iz Jajca, Livna i Bihaća.

Nakon svete mise povjesničar iz Bihaća prof. Franjo Jurić održao je kratki povijesni sat o zbivanjima u Krnjeuši i pokolju nad Hrvatima u kolovozu 1941.

Kopirati
Drag cursor here to close