TFF

Noviteti u programu Tuzla film festivala

Kultura / Film TV | 08. 09. 2014. u 12:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Treći Tuzla film festival, koji će biti održan od 10. do 14. rujna na tri lokacije, će biti otvoren projekcijom filma "Montevideo, vidimo se", srbijanskog kandidata za Oscara, koji je u regiji pogledalo oko milijun ljudi.

''I pored silnih nesreća koje su zadesile našu zemlju, uspjeli smo organizirati ovu našu manifestaciju i održati profesionalnu razinu, tako da smo osim filmova koji su visoke kvalitete, uspjeli zadržati i kvalitetan žiri među kojima su Diloy Gulun, producent iz Turske, Nikola Kojo, poznati glumac s južnoslavenskih prostora, te Srđan Šarenac, nagrađivani filmski redatelj, scenarist i producent. I u drugim kategorijama imamo visoko kvalitetan kadar tako da smo uspjeli da kao festival i manifestacija uspostavimo jednu kulturnu razinu te održimo rejting od prošle godine'', rekao je na pres-konferenciji direktor filmskog festivala Boris Balta.

Navodi kako je ove godine, pored četiri postojeće, uvedena i nova kategorija - internacionalna selekcija za koju nema nagrada i koja je revijalnog karaktera.

Uspostavljena je i kategorija "Snimaj bilo čim“, koja je prošle godine bila eksperimentalna, za koju postoji nagrada i za koju se mogu prijaviti svi s uradcima napravljenim mobitelom, fotoaparatom ili nekim drugim videouređajem.

Kada je u pitanju filmska industrija, direktor TFF je rekao kako je ostvareno ono što su planirali od samog početka, a to je da festival postane servis jer to na Zapadu pa i na Istoku postaje jedna nova ekonomska grana. Trenutno su u pregovorima da se radi neka manja produkcija između Tuzle i Istambula.

Po riječima selektora Srđana Vukadinovića, TFF stiče sve značajniji ugled u javnosti kada su u pitanju kinematografija i filmsko pokazanje.

''Bez obzira na sve krize koje su zadesile BiH, TFF je uspio smoći snage da napravi nešto što ostaje, što se prepoznaje i o čemu se priča'', rekao je Vukadinović.

U okviru ovog festivala, posjetioci će moći pogledati i filmsko-dokumentarnu izložbu "Shakespeare na filmu“.

Program festivala, osim više od 100 projekcija filmova, čine i tematske radionice, kave s poznatim, kao i festivalski party na pet lokacija.

Kopirati
Drag cursor here to close