Zaštita

Novi prijedlog za UNESCO - Tko brine o Počitelju?

Kultura / Flash | 20. 03. 2017. u 08:16 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je Vlada FBiH utrošila u 12-godišnju realizaciju projekta Trajna zaštita Počitelja 5.300.000 KM, kulturno-povijesni i prirodni biser je danas prepušten na milost i nemilost vandalima, čemu svjedoči i novo uništenje saniranog i rekonstruiranog objekta Pašine tabije, prenosi Oslobođenje. Izvršitelji ovog kaznenog djela su nepoznati, a federalni inspektor tvrdi da nije nadležan. Jer, kako je objasnio, objekt još nije finaliziran. Nije izvršen tehnički prijem.

Objekti na sudu

Međutim, da oko tog dragocjenog blaga vlada potpuna konfuzija, svjedoči tvrdnja Ministarstva okoliša i turizma FBiH, koje je implementiralo projekt, da je ovaj završen 2014! Kako može biti završen bez tehničkog prijema?

Načelnik Čapljine dr. Smiljan Vidić je rekao da je ta općina formirala JP Turist, koje se trebalo brinuti o Počitelju, Mogorjelu i o Gabeli, ali je sve ostalo na papiru. Njemu su ruke svezane. Nije obrazlagao o kakvim je problemima riječ, no nije teško zaključiti da lokalna zajednica u Počitelju ne prihvaća to poduzeće.

“Tko bi više od nas volio da o Počitelju neko brine”, kaže Dževad Ibrulj, napominjući da aktualna vlast u Čapljini ničim nije Počiteljce uvjerila da bi to poduzeće radilo u njihovu korist.

“Pa, meni je najveći cilj da upravo Počiteljci budu zadovoljni”, tvrdio je načelnik, što Ibrulj smatra licemjernom izjavom.

“Otkako smo se vratili iz progonstva, nijedan Bošnjak nije zaposlen u pet javnih čapljinskih poduzeća, a osim toga, nova naselja, u kojima žive predratni stanovnici Kraljeve Sutjeske, recimo, također pripadaju Počitelju. Da načelnik možda ne misli na njihovo zadovoljstvo”, govori Ibrulj, a ogorčenje ne krije ni Jadranka Dizdar, predsjednica Turističkog društva Počitelj, koje je ovih dana organiziralo akciju čišćenja starog grada.

“Namjeravamo urediti i rivu, obalu Neretve. Mi, Počiteljci, činimo sve što je do nas, ali nijedan fening nije uložen iz Čapljine u Počitelj. Da ne govorim o privatizaciji nekih ovdašnjih objekata, čime se već i sud bavi. Niko ne zna na koji način je velik dio starih zdanja prodat”, ističe Dizdar.

Lidija Mičić, direktorica Federalnog zavoda za zaštitu spomenika, potvrđuje da je oko 80 posto obnovljenih objekata u Počitelju došlo u privatne ruke.

“Van je pameti da federalna Vlada izdvaja sredstva i obnavlja, a onda sve prepusti lokalnoj zajednici koja Počitelj ignorira”, tvrdi Jadranka, objašnjavajući da je njima neprihvatljiv i prijedlog Općine o dvojici Počiteljaca koji bi radili u Turistu (troje iz Općine bi tu radilo).

“Oni ne uživaju povjerenje najvećeg broja Počiteljaca”, tvrdi Dizdar.
Ibrulj navodi da uvezivanje Počitelja, kojeg godišnje obilazi ogroman broj turista, s Mogorjelom i Gabelom, s mnogo manje posjetitelja, ide na štetu Počitelja.

Odluke Vlade

“Svi bi da imaju korist od Počitelja, a da ništa u njega ne ulože”, smatra Ibrulj.
Projekat Vlade je obuhvatio sanaciju i rekonstrukciju 45 privatnih kuća, Gavrankapetanovića kuću - Likovnu galeriju, Hadži-Alijinu džamiju, sahat-kulu, staze, prilaz, trg, bedeme, vanjsku rasvjetu, vodoopskrbu, Kulinu, hamam i han.

“Događanja vezana za devastaciju obnovljenih objekata u Počitelju nisu nam poznata izuzev iz javnih medija”, kažu u resornom ministarstvu FBiH.

Podsjećamo da je Vlada prije više od dvije godine formirala radnu grupu, koja je predložila da o Počitelju brine FBiH, što je i prihvaćeno. Iz dosad nepoznatih razloga, taj je prijedlog stavljen van snage, radna grupa rasformirana, a donijeta nova odluka: da o Počitelju brine Općina Čapljina.

“Mi ćemo, u prvoj polovici lipnja, za vrijeme trajanja Trešnjeve nedjelje, predložiti Državnoj komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika da ova manifestacija, starija i od same Čapljine, konkurira za listu nematerijalnih svjetskih dobara”, kaže Ibrulj, prenosi Oslobođenje.

Kopirati
Drag cursor here to close