Njemački znanstvenici tvrde: Riješili smo zagonetku osmijeha Mona Lise
Nakon 500 godina
OBJAVA: Utorak, 14. ožujka 2017. 17:02
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: A.M.
Njemački znanstvenici tvrde: Riješili smo zagonetku osmijeha Mona Lise
0

Znanstvenici Sveučilišta u Freiburgu tvrde kako su konačno riješili zagonetku osmijeha Mona Lise

Krije li se tuga ili sreća na njezinu licu, pitanje je koje se poteže stoljećima kad je u pitanju portret Lise Gherardini, najpoznatije slike Leonarda da Vincija. Naime zagonetni osmijeh Mona Lise misterij je koji se pokušava riješiti već pola stoljeća, a znanstvenici na Sveučilištu u Freiburgu tvrde kako su u tome konačno uspjeli, piše T-portal.

'Izraz njezina lica znači sreću', poručuju njemački znanstvenici nakon detaljnog istraživanja kojim su došli do tog zaključka. Naime, u istraživanju je sudjelovalo dvanaest ispitanika kojima je pokazano devet fotografija crno-bijele verzije slavne slike Leonarda da Vincija. Usne Mona Lise na osam fotografija bile su digitalno obrađene pa je tako na četiri fotografije djelovala sretnije, a na četiri tužnije nego u originalu. Tek je na jednoj fotografiji bila originalna verzija slike.

Nakon što su 30 puta izmjenjivali verzije slike (među kojima je bila i originalna) pred svakim od ispitanika, u 97 posto slučajeva originalna fotografija slike ocijenjena je kao sretna. Ispitanici su u većini slučajeva vidjeli osmijeh na originalnoj slici te su prema tome zaključili da se iza Mona Lisina osmijeha krije sreća, piše Independent.

''Bili smo šokirani. Zbog prijašnjih opisa iz povijesti umjetnosti, očekivali smo da će ispitanicima najnejasnija biti originalna verzija'', rekao je neuroznanstvenik Juergen Kornmeier koji je surađivao u istraživanju.

Najpoznatija slika na svijetu 'Mona Lisa' Leonarda da Vincija čuva se u pariškom Louvreu, piše T-portal.

U drugom eksperimentu koji je uključio osam fotografija tužnijih verzija slike Mona Lise, uz fotografiju originala, ispitanici su i tada odlučili kako je Mona Lisa na originalnoj verziji fotografije sretna.

''Nemamo apsolutnu fiksnu skalu sreće i tuge u našem mozgu. Naš mozak uspijeva vrlo brzo skenirati na terenu. Prvo primjećujemo ukupan raspon, a onda prilagođavamo naše procjene'', zaključio je Kornmeier.

''Možda postoji nejasnoća u nekim drugim aspektima, ali ne kad treba razlikovati sreću od tuge'', dodao je.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.