''Oj kamenu rodni moj''

Neumljani uživali u desetoj večeri hrvatskog folklora

Kultura / Kazalište | 20. 08. 2017. u 10:41 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na plaži hotela Zenit održana je 10. po redu večer hrvatskog folklora pod nazivom ''Oj kamenu rodni moj'', a sve u sklopu Neumskog kulturnog ljeta.

Neumsko kulturno ljeto dio je manifestacija koje se tijekom kolovoza obilježavaju u sklopu dana Općine, te je publiku pozdravio načelnik općine Živko Matuško koja je glavni pokrovitelj manifestacije.

Manifestacija je započela defileom sudionika večeri, koji su u povorci bila atrakcija na neumskoj rivi.

Na pozornici je publika mogla uživati u izvedbama skupina i društava širom BiH, ali i iz susjedne Hrvatske, Crne Gore, Srbije, te Makedonije. Nastupili su Mostarske mažoretkinje, Gradski orkestar Stolac, Folklorni ansambl ''Nikola Đurković'' iz Kotora, Folklorni ansambl ''Lisinski'' iz Vinkovaca, Ženska vokalna skupina ''Ive'' iz Ivanić-grada, HKC ''Bunjevačko kolo'' iz Subotice, KUD ''Brotnjo'' iz Čitluka, FS. ''Blazevski'' iz Skoplja, plesni klub ''Paganini'' iz Livna, HKUD ''Hutovo'' iz Neuma.

Organizator ove Večeri je HKUD ''Lindžo'' iz Neuma, koji je sa svojim predsjednikom, pravim zaljubljenikom u folklor i hrvatsku tradiciju Zlatkom Glavinićem neumoljivo radilo kako bi druženje proteklo podignuto na veću razinu.

Predsjednik HKUD-a Glavinić (Foto: Bljesak.info)

''Ovaj projekt je jako zahtjevan, jer svake godine to želimo istaknuti i dignuti na jednu veću razinu, jer vidjeli ste da je to ipak jedna prekrasna večer i prekrasno druženje gdje su došli nam prijatelji koji preživljavaju istu ljepotu i istu priču, gdje širimo ljubav, mir i zajedništvo'', zadovoljno tvrdi predsjednik HKUD-a Glavinić za Bljesak.info.

Neumski HKUD od početka ove godine imao je oko 30 nastupa, te svakodnevno dobivaju ponude za nove, no kako tvrdi Glavinić, neki se moraju i odbiti jer društvo nije financijski stabilno da posjećuje sve manifestacije na koje su pozvani.

Smotra folklora ''Oj kamenu rodni moj'' uvertira je glazbenom festivalu ''Etnofest'' koji se na istoj pozornici održava u nedjelju, te je kruna Neumskoj kulturnog ljeta.

Kopirati
Drag cursor here to close