Informacijsko središte

Neprocjenjiva vrijednost knjiga u franjevačkoj knjižnici u Tomislavgradu

Kultura / Flash | 29. 04. 2017. u 12:33 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Franjevački muzej - galerija u Tomislavgradu, u čijem se sastavu nalazi i knjižnica, raspolaže sa neprocjenjivim knjižnim fondom od oko 25.000 svezaka.

''Trenutno se provodi projekt uređenja knjižnice stručna obrada, zaštita, izrada mrežno dostupnog kataloga, digitalizacija odabranih primjeraka knjižnične građe a kada se sve ovo završi razmotrit će se i otvaranje knjižnice sa čitaonicom za javnost'', za Fenu je kazao knjižničar Ivan Protuđer.

Po njegovim riječima, Franjevačka knjižnica u Tomislavgradu je, u suradnji s Uredom Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH, pokrenula projekt za zamjenu drvenih polica i nabavku i ugradnju metalnih polica namijenjenih za knjižničarsku djelatnost što je proteklih dana i urađeno te se provodi postupak slaganje knjižničke građe koja, kako ističe Protuđer, ima neprocjenjivu vrijednost.

''Cilj ovoga projekta je da Franjevačka knjižnica u Tomislavgradu postane informacijsko središte koje će svim korisnicima pod jednakim uvjetima pružati neometan pristup zbirkama i mrežnim izvorima te kulturno središte koje će promicati svijest o kulturnome nasljeđu franjevačke zajednice i društva u kojemu je zajednica djelovala kroz povijest, te stvarati uvjete za osobni stvaralački izričaj članova zajednice'' kazao je Protuđer.

Njezinim uređenjem, kako dalje navodi , knjižnica bi postala komunikacijsko i informacijsko, ali i religijsko-socijalno središte koje omogućuje pristup svim svojim zbirkama, nesmetan znanstvenoistraživački rad, obrazovno djelovanje i duhovnu izobrazbu šireg stanovništva ove općine.

''Fond knjižnice može postati temeljom budućeg znanstveno istraživačkog rada, čime bi knjižnica pridonijela širenju kulture i poticanju njezina sustavnoga istraživanja'', istaknuo je Protuđer.

Do sada je evidentirano i spremljeno u računalnu bazu monografskih publikacija oko 17.000 svezaka, koje su u police razvrstane po signaturi, odnosno razvrstavana je građa u monografske publikacije, serijske publikacije, članke, karte, muzikalije, kompjuterske medije, filmsku i video građu, tako da je svaka knjiga dobije točno određeno mjesto u polici.

''Veliki broj knjiga iz kategorije stare i rijetke građe jasno ukazuje na vrijednost i rijetkost fonda knjižnice te s obzirom na kulturnu, povijesnu i znanstvenu vrijednost opravdava uloženi trud i financijska sredstva'', naglašava Protuđer.

Kopirati
Drag cursor here to close