DPUmH

Nepostojanje zakona i institucija glavni problem naslijeđa i urbanog planiranja Mostara

Kultura / Flash | 15. 12. 2016. u 17:52 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Društvo povjesničara umjetnosti Hercegovine organiziralo je okrugli stol u Mostaru na kojem se osvrnulo na protekle dvije godine djelovanja društva ali i predstavilo godišnjak DPUmH i biltene koji su objavljeni tijekom ove godine.

''Izdavanje ovih priručnika ali i sudjelovanje u organizaciji nekoliko važnih izložbi koje su se dogodile u Mostaru jesu ono na što smo najviše ponosni u protekle dvije godine. Imali smo i dvije javne rasprave za koje mislim da su pravi način djelovanja našeg društva, prva je bila posvećena spomeniku Marka Marulića na Rondou, a druga Ranokršćanskim lokalitetima na području grada'', istaknula je Tatjana Mićović Đurić, predsjednica Društva povjesničara umjetnosti Hercegovine.

Društvo trenutno radi na projektu 'Rekonstrukcija i destrukcija', koji će završiti izložbom u veljači i ožujku iduće godine.

''Ranije smo reagirali na ono što se radi u prostoru i to je jedan od važnih zadataka naše struke i našeg društva i nadam se da ćemo biti još aktivniji po tom pitanju, i u tom smjeru ide i ova izložba kojom ćemo pokazati stanje naslijeđa danas, odnosno ono što se dogodilo s nasljeđem od Daytona do danas, u posljednjih 25 godina, jer je to ono što je zabrinjavajuće'', istaknula je Mićović Đurić.

Kao jedan od vodećih problema s kojima se suočavaju u svom radu, ističu nepostojanje zakona i institucija koje bi se bavile nasljeđem i prostornim planiranjem.

''Stanje u cijeloj državi je jako teško, razlog tomu je nepostojanje zakona. Zaštita spomenika je na razini županije što u praksi ima jako teške posljedice po nasljeđe, jednako kao i za prostorno planiranje, jer ta dva segmenta se ne mogu odvojiti jedno od drugog. Znači, nemamo zakon pa shodno tomu ni institucije koje bi se bavile tim. Prije rata smo imali legislative i institucije ali nije bilo kadrova'', zaključila je predsjednica ovog društva.

Kopirati
Drag cursor here to close