Službeni demanti

'Naše nasilje i vaše nasilje' ne dovodi u pitanje vrijednosti nijedne religije

Kultura / Flash | 09. 10. 2016. u 11:45 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane i HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke priopćili su da predstava "Naše nasilje i vaše nasilje" ni u jednom segmentu nema namjeru uvrijediti niti omalovažiti bilo koju vjersku zajednicu, ne dovodi u pitanje vrijednosti niti jedne religije.

"Predstava upravo metodom subverzivne afirmacije kritizira ono za što ju se uporno optužuje i ni u jednom svom segmentu nema namjeru uvrijediti niti omalovažiti bilo koju vjersku zajednicu, ne dovodi u pitanje vrijednosti niti jedne religije, nego postavlja pitanje njihove ovisnosti o liberalno-kapitalističkom sistemu kojeg svakodnevno živimo, te istovremeno poziva postkolonijalnu Europu da preuzme odgovornost za svoju prošlost", navodi se.

U demantiju su istaknuli da su "scene opisane u medijima izvađene iz konteksta, njihovo značenje ne odgovara stvarnom značenju koje imaju u predstavi, kao ni njenim namjerama“.

"Naslovi poput "Skandalozno nasilje nad vjernicima i njihovim svetinjama" ili pak optužbe za bogohuljenje i govor mržnje, predstavljaju ozbiljan oblik medijske manipulacije, pogotovo što predstavu osuđuju isključivo na temelju pojednostavljenih novinskih članaka koje su pak pisali većinom novinari koji predstavu nisu pogledali.

Kao jedan od primjera očite medijske manipulacije jest i vijest da su na tijelima glumaca ispisani reci iz Kur'ana, što ne odgovara istini. Izvođačka tijela ispisana arapskim slovima inspirirana su video radovima iranske umjetnice Şirin Neşat, a na tijelima glumaca arapskim slovima ispisana je samo jedna rečenica "Arapski je jezik, a ne oružje". Upravo je u toj rečenici sadržana i jedna od bitnih namjera predstave", ističe se.

Službeni demanti producenata predstave Direkciji Internacionalnog teatarskog festivala MESS upućen je povodom "medijskih napisa i poziva na zabranjivanje predstave 'Naše nasilje i vaše nasilje'" na tom festivalu.

Kopirati
Drag cursor here to close