Presjek tri ciklusa

Nakon duljega vremena, u Galeriji Aluminij jedna istinska mostarska priča

Kultura / Flash | 15. 05. 2017. u 06:57 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak, 19. svibnja, s početkom u 19 sati, bit će otvorena 20. samostalna izložba akademskoga slikara Marija Šunjića, stasaloga predstavnika mlađega slikarskog naraštaja BiH, koji je europsku likovnu kritiku oduševio nedavnom izložbom u talijanskoj Padovi.

''Postav je zamišljen kao presjek posljednja tri ciklusa radova koji su nastajali u nekoliko proteklih godina i na kojima još radim, a opet su i poprilično povezani i govore o bliskim stvarima. Radi se o ciklusima Continuum tremens, Terra incognita i Egzodus. Rađeni su u tehnikama akrila i kolaža, a premda su radovi prožeti osobnim, intimističkim ozračjem, oni su i svojevrsnom refleksijom stanja društva, te je priča koliko osobna, toliko je i paradigmom za iščitavane društvenih gibanja. To je i svrhom ove izložbe i povodom za moju daljnju komunikaciju s publikom'', prokomentirao je Šunjić, koji je u svojemu gradu posljednji put izlagao 2011. godine.

Darko Juka, direktor Odjela korporativnih komunikacija i marketinga Aluminija, unutar kojega djeluje i Aluminijev kulturni hram, ističe osobito zadovoljstvo zbog činjenice da će Mario, nakon 19 samostalnih i sudjelovanja na gotovo 80 skupnih izložbi, svojevrsni izlagački jubilej proslaviti upravo u Galeriji Aluminij.

''Riječ je o jednoj snažnoj likovnoj priči koja potiče s ovoga podneblja, u njemu stasa i, evo, doživljava svoje predstavljanje publici koja je najzahtjevnija, a to je svakomu autoru uvijek ona domaća. Mario će nam se predstaviti s četrdesetak slika i kolaža, a jako se veselimo reakciji koju će izazvati'', kazao je Juka, naglasivši kako izložbu postavljaju u organizacijskoj suradnji s Filozofskim i Fakultetom PMOZ-a Sveučilišta u Mostaru i kako je ulazak na svečanost otvorenja tradicionalno besplatan.

Povjesničar umjetnosti Marin Ivanović, inače ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik, godinama već prati Šunjićevo stvaralaštvo.

''Robusnost, izvjesna grubost oblikovanja brodova od metalnih i drvenih ostataka kontrastirana je pojedinostima koje autor drži bitnima u postizanju dojma cjelovitosti, poput dimnjaka i jarbola, sidra, kormila i propele, čak i žičanoga dima, što svjedoči kako nije samo riječ o izgriženim olupinama, nego i o pravim brodovima koji još dašću i gone. Taj dobro poznati readymade, kojega je suvremenoj umjetnosti predstavio Marcel Duchamp, u srži recikliranje predmeta i davanje duha odbačenomu, uistinu jest jednim od najkreativnijih postupaka u umjetnosti. Šunjićevu širinu i slobodu uzimanja razne građe u ruke, zamijetio je i kritičar Ivan Vukoja, utvrđujući kako je Šunjić ciklusom brodova, od slikarstva, apstraktnoga simbolizma i umjetničkih objekata zaplovio u područje skulpture, pune plastike i figuracije'', zapisao je, između ostaloga, Ivanović u kataloškomu osvrtu na ovu izložbu koja će otvorenom za besplatno razgledanje ostati do kraja tekućega mjeseca.

Inače, Mario je Šunjić rođen 1975. u Malschu, Kreis Karlsruhe (Njemačka), da bi slikarstvo, na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, diplomirao 2002. godine, u klasi prof. Ante Kajinića. Na poslijediplomskomu studiju Ars Sacra, pri istoj ALU, diplomirao je 2005. godine, pod vodstvom istoga mentora. Dobitnikom je niza nagrada, radovi su mu dijelom stalnih postava Umjetničke galerije BiH i Franjevačke galerije u Širokomu Brijegu, a zastupljeni su i u mnoštvu drugih zbirki u zemlji i u tuđinstvu. Živi i stvara u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close