Neparožderi

Najgledaniji češki animirani film u povijesti nastao u hrvatskoj koprodukciji

Kultura / Flash | 19. 03. 2017. u 17:59 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S prodanih više od 320 tisuća ulaznica dugometražni animirani film "Neparožderi", nastao u hrvatskoj koprodukciji, postao je najgledaniji češki animirani film u povijesti češke kinematografije.

Film u režiji animatorice Galine Miklinove premijerno je prikazan u listopadu prošle godine u Češkoj, gdje je još uvijek u redovnoj kinodistribuciji, a prikazuje se i u Slovačkoj, gdje ga je do sada pogledalo oko 20 tisuća gledatelja, objavio je u četvrtak Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) na svojim internetskim stranicama.

Taj češko-slovačko-hrvatski film temelji se na istoimenoj popularnoj knjizi za djecu Pavela Šruta o suprostavljenim bandama malih, simpatičnih bića, nevidljivih običnim ljudima, koji kradu po jednu čarapu iz para, javlja Jutarnji.hr.

Knjiga je 2011. godine objavljena i u Hrvatskoj, u prijevodu Sandre i Alena Novosada, u izdanju Algoritma.

Producent filma je Total HelpArt iz Praga, koju vodi poznati češki producent i redatelj Ondrej Trojan, koproducent je Petr Horak iz Alkay Animation Prag, slovački koproducenti su Zuzana Mistrikova i Lubica Orechovska iz PubRes kompanije iz Bratislave, a hrvatski koproducent Filmosaurus Rex iz Zagreba, s koproducentom Arsenom Antonom Ostojićem i pridruženim producentom Hrvojem Vajićem.

Glazbu za film, koja je izvedena uz pomoć hrvatskih glazbenika i instrumentalista, skladao je Mate Matišić.

Uz HAVC, film su sufinancirali Češka televizija te HBO, dok svjetsku prodaju filma vodi danska sales kompanija Level K. Hrvatska distribucija filma očekuje se uskoro.

Kopirati
Drag cursor here to close